Olimpiai összefoglaló – 9. nap

 

A magyar idő szerinti reggeli versenyek közül a férfiak óriás-műlesiklása bírt a legnagyobb érdeklődéssel. Az erősebbik nem első technikai száma a várt erődemonstrációt hozta Marcel Hirscher részéről. Az osztrákok klasszisa már az első futamot követően tisztes előnnyel állt a tabella élén, amit másodjára bőven másodperc fölé srófolt. Az történt tehát, mint a Világkupa-versenyek döntő többségén. Hirscher immár kétszeres olimpiai bajnok, ezt legutóbb Benjamin Raich mondhatta el magáról, Torinóban jött össze neki a duplázás. Pocsék első menetét elsőrangú másodikkal feledtette Henrik Kristoffersen, a norvégok reménysége ezzel egy örömre okot adó ezüstéremmel gazdagodott. Pár századdal utasította maga mögé az első futamot követően még második Alexis Pinturault-t. Elmondható tehát, hogy érvényesült a papírforma. Žan Kranjec negyedik helyezése dicséretet érdemel, mint ahogy a francia csapat összteljesítménye is, elvégre négyen verekedték be magukat a legjobb hét közé. A címvédő Ted Ligety csupán a 15. helyen zárt. Tisztességesen helytálltak a magyarok, Kékesi Márton a 42., Samsal Dalibor pedig a 44. helyen végzett a 110 főt számláló mezőnyben.

A versenyről készült részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

A két futam közt 55 síző részvételével megrendezték a női lesiklók első edzését. Lindsey Vonn érte el a legjobb időeredményt, Vancouver olimpiai bajnoka szűk két tizeddel előzte meg Ramona Siebenhofert. Igaz, ő és a negyedikként végzett Stephanie Venier is levágta a pályát, ha őket nem tekintjük, akkor Alice McKennis révén kettős amerikai vezetéssel zárult az első tréning. Biztatóan mozgott még Sofia Goggia, de részidői alapján Michelle Gisin, vagyis a szocsi bajnok húga is remekül alkalmazkodott az olimpiai lesikló pályához. Az esélyesek közül Weirather a nyolcadik, Gut – pályatévesztéssel – a 16., Veith pedig – szintén lerövidítéssel – a 29. helyen végzett. Rajthoz állt Shiffrin is, ő a 23. helyet szerezte meg. A Szuper-G újdonsült olimpiai bajnoka, Ester Ledecká végül nem rajtolt el az edzésen.

Nem történt meglepetés a férfi sífutók 4×10 km-es váltóversenyében. Bár a klasszikus stílusú résztávokon ráijesztettek szurkolóikra a norvégok, végül érvényesült a papírforma, vagyis előbb a síathlonban győztes Krüger beérte az oroszokat, majd a sprintben bajnoki címet szerző Klaebo lerázta magáról a ruszkik hajráemberét, Szcsipovot. Az aranyérmes stafétát erősítette még Tonseth és Sundby. A dobogó harmadik fokára nagy küzdelemben a franciák állhattak fel, megelőzve a finn válogatottat. A norvég sífutók ezzel harmadik aranyérmüket szerezték, eddig egyedül Dario Cologna 15 km-es győzelme akasztotta meg a skandináv hegemóniát.

A sífutó versenyről készült beszámolónk itt olvasható.

A célfotó döntött a férfi biatlonosok 15 km-es tömegrajtos versenyén. A sportág egyik legjobban várt viadalának első kulcsmomentuma a második fekvőlövészet volt, ekkor lőtte el magát, s szállt ki az éremesélyesek táborából a szám egyik esélyese, Johannes Bø. A táv második felének kezdetén egy négyfős csoport meglógott a többiektől, közte volt három német és Martin Fourcade. Az első állólövészetet követően már csak hárman maradtak, a francia klasszis életét Simon Schempp és Erik Lesser igyekezett megkeseríteni, a harmadik német, Doll lövő hibával büntetőkörre kényszerült.

Az utolsó lövészetnél kétesélyesre szűkölt az aranyküzdelem, míg Fourcade és Schempp csak egyszer hibázott, Lesser elhibázta az utolsó céllövést is. Utóbbinak a táv második felében komoly felzárkózást mutató Emil Hegle Svendsennel kellett megküzdenie. A hajrát egyértelműen a norvég bírta jobban, így pocsék idényét egy szépen csillogó bronzéremmel tette kicsit zárójelbe. Az aranyért ádáz küzdelem alakult ki, hiába tett meg minden a francia, csak nem sikerült leráznia magáról Schemppet. A célfotó alapján derült ki, hogy csupán pár centivel, de Fourcade aratta le a babért, megszerezve negyedik olimpiai bajnoki címét. A német biatlonosok mai formája felettébb biztató a jövő heti váltóversenyek előtt.

A biatlonversenyről készült beszámolónk itt olvasható

Szabadstílusú síelésben újabb freestyle-szakág, a slopestyle mutatkozott be. Kirívóan magas színvonalú selejtezőt követően (nyolcan zártak 90 pont fölött) igazi tűzijátékra lehetett számítani a fináléban. A nagydöntőbe negyedikként bekerült Øystein Bråten első gyakorlatával rögtön úgy lenyűgözte a bírókat, mint később senki más. 95 pontját senki nem tudta megközelíteni, így a Szocsiban amerikai söpréssel debütáló szakágban norvég nyakba került az aranyérem. Két rontott kísérlete után megragadta az utolsó alkalmat Nick Goepper, így megmentve az USA becsületét. A bronzérem a kanadai Alex Beaulieu- Marchand- nak jutott. A selejtezőt 95 fölötti pontszámmal nyerő svéd Oscar Wester nem bírta a nyomást, így hasonlóan a szocsi ezüstérmes Gus Kenworty-hez három rontott gyakorlattal zárt a döntős mezőny legvégén. Az idei X-Games- győztes svéd, Henrik Harlaut pedig már a selejtezőben búcsúzni kényszerült.

A férfi síakrobaták aerial nevű szakágában is ma rendezték a döntőt. A 25 főt számláló mezőnynek egy kétfordulós selejtezőt rendeztek, melyből rendre az első hat jutott tovább a fináléba. Nagy meglepetésre Szocsi bajnokának, Kusnírnak nem sikerült a legjobb tucatba kerülés, egy fehérorosz azért életben tartotta még a szakágban uralkodónak számító posztszovjet állam éremesélyeit. A nagydöntőben maximum három ugrást lehetett bemutatni, de a 3-3 leggyengébbel rendre megfogyatkozott a mezőny. Szocsi ezüstérmese, a szakági VK éllovasa, az ausztrál David Morris például az elsők közt búcsúzott. A következő körben a regnáló világbajnok (az amerikai Lillis) számára is véget ért az olimpia.

A hatos szuperdöntőbe ukrán, kínai, kanadai, fehérorosz és két orosz atléta került be. Ilja Burov magabiztosan hajtotta végre gyakorlatát, ám a zsűri érkezését kissé lepontozta. Honfitársa, Pavel Krotov rosszabbul járt, légmunkájára sem kapott eleget, így reálisan nem reménykedhetett az éremben. Olekszandr Abramenko aztán az olimpia legmagasabb pontszámával nagyon simán maga mögé utasította az oroszokat, s várhatta ellenfelei hibáját az éremszerzés érdekében. Sikerrel fohászkodott, mert előbb a belorusz Hladcsenko, majd a kanadai Rochon is belehibázott ötcsavaros ugrásának landolásába. Jia Zongyang, vagyis a szocsi bronzérmes maradt a legvégére. Nem kockáztatott a kínai, a jól bevált négycsavaros ugrásával próbálkozott. Beleállt, de légmunkájában találhattak némi bizonytalanságot az ítészek, így alig fél ponttal az ukrán mögé sorolták a helyzet előtt értetlenül álló kínait. Abramenko révén tehát megszületett az ukrán olimpiai küldöttség első aranyérme Pjongcsangban.

180218gyorsk

Gyorskorcsolyában a nők sprinttávját rendezték meg. Az 500 méteres távig kellett várni arra a hollandok riválisainak, hogy végre érem nélkül maradjanak a mélyföldiek. A tegnap short trackben is döntős, 1000 méteren pedig olimpiai bajnok Jorien ter Mors hatodik helye jelentette ma a plafont. Olimpiai csúccsal Kodaira Nao szállította az aranyérmet Japánnak, mögötte 39 századdal a hazaiak képviseletében Li Szang-va zárt a második, s további egy másodperccel elmaradva a Kodairával egy párban korizó cseh Karolina Erbanová a harmadik helyen.

Javában zajlik tovább a curling és a jégkorongtorna. A férfi curlingeseknél a svédek 6 meccs után is hibátlanok, mögöttük viszont óriási a tülekedés: a 4-4 sikerrel álló Kanadát és Svájcot (a helvétek épp Kanadát verték a nap rangadóján) további 3 csapat követi 50 %-os mérleggel. A svédek a hölgyek mezőnyében is hibátlanok, igaz, ők kevésbé emelkednek ki, hisz a japán-koreai duó egy vereséggel üldözi őket. A női hokisoknál csak az alsóház (5-8. helyért) lépett ma pályára, a svájciak a házigazdákat, a japánok a svédeket verték. A férfiaknál a németek nagy csatában 2-1-re legyűrték Norvégiát, a csehek simán nyertek Svájc ellen (4-1), a svédek 3-1-re verték a finneket, Kanada pedig 4-0-ra Dél-Koreát – pont ennyi kellett nekik a biztos továbblépéshez.

Az éremtáblázaton Norvégia beérte Németországot, sőt, több ezüstérmének köszönhetően meg is előzte a továbbra is 9 arannyal álló germánokat. Mögöttük a csak jégen brillírozó Hollandia áll, majd 5-5 arannyal Kanada és az Egyesült Államok következik. Érdekes, hogy az eddig csak 10 éremig jutó amerikaiak médiája most valahogy nem próbálja rásulykolni a világra azt az őrületet, hogy ne az aranyak, hanem az érmek száma alapján rangsoroljanak…

Alternatív táblázatunkban továbbra is Norvégia vezet, növelte is az előnyét a németek felett. (A harmadik helyezettet inkább nem említjük, nehogy végül ez a metódus váljon hivatalossá.)

180218tabla

Folyamatosan bővülő táblázatunk az alábbi linken keresztül letölthető:

pjongcsang18tablazat

Holnap kis túlzással azt is mondhatnánk, szünnap lesz Pjongcsangban, hisz csak három számban osztanak érmeket. A nap főszereplője így egyértelműen a síugrók csapatversenye, rajtuk kívül gyorskorcsolyában a férfiak 500 méteres távjára, valamint a kettes bobok két záró futamára kerül sor. Utóbbiak tehát ma már eljutottak féltávig, jelen állás szerint csak az a kérdés, hogy osztják le maguk között a dobogós helyeket a németek. Igaz, a jég itt is csúszik, ezt a vezető Walther-Poser duó is megtapasztalta: másodjára rögtön a célvonal után borultak, szerencsére gond nélkül megúszták.

Ha nem is érmekért küzdenek, de elődöntőt vívnak a női jégkorongozók (a párosítás USA – Finnország ill. Kanada – Orosz… izé… fejezzék be a sportdiplomaták). A magyar királyi tévét garantáltan uralni fogja a jégtánc, curlingben zajlik majd a szokásos nagyüzem, jó pár sportágban pedig selejtezők vagy edzések zajlanak. A nap egyetlen magyar érintettségű eseménye a freestyle sí női félcső selejtezője, ahol hazánk színeit Swaney Elisabeth képviseli. A szünnap szó tehát azért enyhe túlzás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s