Trónfosztás műlesiklásban: Hansdotter aranyra cserélte az ezüstöt

Frida Hansdotter lett a műlesiklás olimpiai bajnoka! A svéd lány kiélezett csatában utasította maga mögé Wendy Holdenert, a harmadik helyre pedig lehengerlő második futammal a fiatal osztrák Katharina Gallhuber állhatott fel. Mikaela Shiffrin napjára rányomrta bélyegét a gyomorideg, két közepes futammal a negyedik helyet szerezte csak meg. Szintén rontott a szám másik esélyese, Petra Vlhová.

Bár még mindig jelentős széllökések voltak a yongpyongi alpesi sí pályán, szerencsére a szerda hajnalról elhalasztott versenyt ezúttal már sikerült megrendezni. Egyébként egészen a 2011-12-es világkupa szezonig kell visszatekinteni, ha olyan műlesiklást keresünk, amit nem a túlzott meleg és hóhiány miatt töröltek. 2011 decemberében Courchevelben okozott gondot a nagy mennyiségben lehulló hó.

A pénteki verseny nagy kérdése az volt, hogy Mikaela Shiffrin megvédi-e címét műlesiklásban. Vagy esetleg a 2013-as schladmingi világbajnokság óta legyőzhetetlen amerikait meg tudja-e valaki verni világversenyen. Kihívók természetesen akadtak bőven, és esélyük meg is ugrott Shiffrin lenzerheidei betlizése után, de a tegnapi újabb lehengerlő sízése után ismét tűnt a mezőny fölé emelkedőnek az amerikai.

Az első futamban Wendy Holdener (1.) síelhetett legelőször, amit egy közel hibátlan menettel ki is használt – a vezetést már senki nem vette el tőle a koreai délelőtt folyamán. Haver-Løseth (5.) kilenctizedes hátrányára nem lehetett panasz, nem úgy a két érkező top-favorit menetére: Petra Vlhová (12.) rendkívül idegesen síelt, két másodperc lett az eredménye. Majd jött Mikaela Shiffrin (4.), akitől vezetést várt szinte mindenki, de a felső szakaszt nagyon elrontotta és csak a pálya második felére találta meg önmagát.

A további esélyesek közül Bernadette Schild (8.) ezúttal nem tudott egy igazán kiemelkedőt síelni. Nem úgy Frida Hansdotter (2.), aki még vezetni is tudott a pálya közepén. végül a lapos részen egy kevéssel mégis Holdener kerekedett felül a svéden. Ki kell emelni mindkettejük honfitársait is: Schild épp csak meg tudta előzni fiatal csapattársait, Katharina Liensbergert (10.) és Katharina Gallhubert (9.), akik ezzel komoly lehetőséget kaptak a második futamra. Szintén nagyszerűen jött Wikström (6.) és Anna Swenn-Larsson (3.) is, utóbbi egy tiszta menettel, dobogós helyről várhatta a folytatást.

A második futamot olyan versenyzők nyitották, akiket jellemzően nem láthatunk a tv-közvetítésekben síelni: a fehérorosz Shkanova (28.) jutott harmincadikként a második futamba, majd a kanadai Romi Renne (27.) következett – egymást váltották az élen. Kristin Lysdahl (25.) neve már ismerősen csenghet, át is vette a vezetést.

Ana Bucik (24.) jó kezdésével kisíelt előnyét szinte teljesen eladta a pálya második felében. Így az első igazán átütő menetet Denise Feierabendtől (14.) láthattuk. A szám újdonsült junior világbajnoka, Meta Hrovat (21.) rendkívül zaklatottan síelt, de Noens (20.) sem volt veszélyes a vezetésre. Nem úgy Erin Mielzynski (11.), aki szinte folyamatosan hozzá tudott tenni első futamból hozott előnyéhez és hosszú időre az élre állt, ezzel pedig számos helyet javított.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

Veronika Velez-Zuzulová (17.) már előre bejelentette, hogy utolsó versenyét síeli ma, de sajnos a tudáshoz méltó eredmény elmaradt. A nap első kiesője Christina Geiger lett, kaput tévesztett, de szerencsére nem esett el. Maren Skjøldtől (22.) láthattunk már kiváló futamokat is idén, ezúttal azonban nem sikerült maradandót alkotnia.

Michelle Gisin (16.) elóvatoskodta a kezdést, amit már bevállalós alsó szakasszal sem tudott kijavítani. Manuela Mölgg (23.) túlságosan befékezte léceit a kanyarokban, kapuról kapura nőtt a hátránya. A svéd Estelle Alphandtól egy hatalmas második futam sem lett volna meglepő, de végül túlságosan megbillent, a cipője a hóhoz ért és elesett. Sajnos a szünet alatt látszott, hogy egyre jobban feltámad a szél, de Maruša Ferk (18.) erre nem foghatja teljes időveszteségét, a szélcsendes helyeken is ugyanúgy került hátrányban Mielzynskivel, mint a felső, szelesebb szakaszokon.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

A kanadai vezetését végül Irene Curtoni (10.) törte meg, akit szoros versenyben majdnem megelőzött a rögtön utána érkező Petra Vlhová (13.), de utóbbi kevés tempót tudott átmeneti a befejező lapos szakaszra – összességében csalódás lehet számára a mai eredmény. Nem tudott kellően agresszív lenni Marena Wallner (19.) sem, aki valamilyen érthetetlen oknál fogva inkább síelt biztonságit. Lauren St-Germain (15.) hatalmas meglepetéssel jutott a legjobb 10 kapujába délelőtt, de másodjára már egy kevéssel gyengébbet jött.

A junior-vb ezüstérmes Katharina Liensberger (8.) következett, aki bízhatott abban, hogy két utána érkező honfitársát is megelőzheti korrekt menetével. Ehhez azonban volt pár szava Katharina Gallhubernek (3.) is, aki rendkívül bevállalós sízéssel a futam addigi legjobbját mutatta be, és komoly hibát sem láthattunk menetében. Úgy nézett ki, hogy Bernadette Schild (7.) még erre is rá tud tenni egy lapáttal, de egy vertikális kaput rosszul tanult meg, így az is csoda volt, hogy versenyben maradt. Utólag tudjuk, az arany mehetett el azzal a hibával (de hát tudjuk mennyi értelme a „mi lett volna ha” okfejtésnek…).

Chiara Costazza (9.) sokáig harcban volt a vezetésért, de egy kapunál kibillent egyensúlyából és a folytatásért szinte teljesen le kellett fékeznie. Emelie Wikström (12.) rendkívül zaklatottan, hibákat halmozva síelt. Nina Haver-Løseth  (6.) tudása alapján már átvehette volna a vezetést, de a meredeken talán megzavarta a szél, és nem tudott elég tempót átvinni a lapos befejező szakaszrara.

Előzetesen nem most vártuk Mikaela Shiffrin (4.) második futamát, hanem a harmincas sor végén. Meglepetésre nem tudta egyből növelni előnyét. Majd miután elkezdett jobb szektorokat síelni Gallhubernél, következett egy komolyabb rontás, így pedig minden igyekezete ellenére sem vette át a vezetést. Ezzel biztossá vált, hogy öt év után először trónfosztást láthatunk egy világverseny női műlesiklásában.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

A korai sajtóhírek egyébként arról, szóltak, hogy Shiffrin esetleg valamilyen vírusos megbetegedésben szenved, de később maga az amerikai nyilatkozta azt, hogy csak az idegességtől hányt verseny előtt. Ahogy fogalmazott, ami teljesítményére nincs magyarázat. Egyszerűen nem tudott felnőni a feladathoz.

Shiffrin rontásával ott volt a lehetősége Anna-Swen Larssonnak (5.), hogy olimpiai érmet szerezzen. Sokáig tartani is tudta a vezető időt,  de épp a legrosszabbkor, a meredek végén hibázott, ami megbosszulta magát a lapos befejezőn. Ezzel Gallhuber már biztos olimpiai érmes volt.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

A Shiffrin mögött örök második szerepét betöltő két lányon volt a sor, hogy megküzdjenek az olimpiai bajnoki címért. Frida Hansdotter (1.) jöhetett elsőnek, és viszonylag tiszta sízése ellenére jelentős előnyt eladott, aminek részben egy fékezés volt az oka, összességében így is komoly nyomást tudott helyezni Holdenerre.

Wendy Holdener (2.) svájci edző által tűzött pályán jöhetett, de az első szektort elidegeskedte, ezzel teljesen lenullázta meglévő, kéttizedes előnyét. Az időmérő pont után viszont hirtelen megtáltosodott és innentől folyamatosan csak századok választották el a két klasszist. Végül a lapos szakaszon már nem tudta visszafordítani minimális hátrányát a svájci és öt századdal a második helyre szorult.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

Az óriáshoz hasonlóan ismét két magyar lánynak szurkolhattunk: Maróty Mariann Mimi első olimpiai helyezését szerezte ma meg 53. helyével. Hozmann Szonja viszont ezúttal nem tudta befejezni már az első futamot sem. Beszéljen most helyettünk Mariann MTI-nek tett nyilatkozata:

„A második futam pályatűzése jobban feküdt számomra, mint az elsőé, azonban a talaj sokkal rosszabb volt, mert kádak alakultak ki a kapuknál. Ennek ellenére most jobban síeltem, mint délelőtt. Úgy érzem, ennél mentem már jobb futamokat is, de ilyen környezetben, ilyen nehézségű pályán még nem versenyeztem, így összességében örülök, hogy célba értem”

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 7

Frida Hansdotternek éveken keresztül az örök második szerepe jutott. Úgyis mondhatnánk, egyszerűen rossz évtizedben síel: ugyanis az elmúlt években Marlies Schild uralkodását rögtön váltotta Shiffriné, alig hagyva esélyt a többieknek. Igaz, Shiffrin 2016-os sérülését már ki tudta használni, és a szakági kristálygömböt hazavihette a világkupadöntőről. Hogy mennyire sújtják a második helyek, jól jelzi, hogy 31 vk-dobogójából 18 második hely, és mindössze négy győzelem áll a neve mellett. Egyébként 2013 óta egyértelműen a műlesikló élmezőny tagja, a szakági végelszámolásban mindig a legjobb négy között szerepelt.

Világversenyekről kevesebb igazi nagy eredménye van. A legutóbbi olimpián egy közepes első futam miatt nem sok esélye volt az éremre. Világbajnokságokról három egyéni érme van, három éve második, míg 2013-ban és tavaly harmadik lett Shiffrin mögött.

Mai aranyérmével azonban elmondhatja magáról, hogy Shiffrin 2013-ban kezdődő uralkodása óta ő az egyetlen, aki világverseny műlesiklásáról arannyal távozhat. Ez úgy még nagyobb teljesítmény, hogy kristálygömbjével ellentétben, itt szemtől szemben meg kellett küzdenie az amerikaival, és így tudott győzedelmeskedni. Minden bizonnyal mai aranyérme feledteti számára a polcon roskadozó ezüstök enyhe keserűségét.

Ha Hansdotter esetében arról beszéltünk, hogy akor örök másodikja, akkor azt kell mondanunk, hogy ez a cím szép lassan átvándorol Wendy Holdenerre. A svájci legerősebb száma egyértelműen a műlesiklás, ennek ellenére ebben a számban még soha nem szerzett győzelmet – pedig 15-ször állhatott fel klasszikus szlalomversenyen dobogóra. Igaz, Holdener időközben megtalálta számításait alpesi összetettben, ahol világkupagyőzelmek, kis kristálygömb és egy hazai pályán szerzett világbajnoki cím is birtokába került.

Ennek ellenére rendkívül peches, ami a szlalomot illeti. Több alkalommal kezdhette már élről a második futamot – ahogy ma is, ennek ellenére mégsem tudott ismét győzelmet szerezni.

A már említett vb-címe mellett, szintén tavalyról egy ezüstérme van műlesiklásból, ahol csak Mikaela Shiffrin tudta megelőzni. Számára még van éremszerzési lehetőség az alpesi összetettben.

A nap meglepetés-dobogósa egyértelműen Katharina Gallhuber lett. Ahogy már előzetesünkben is írtuk, a mindössze húsz éves osztrák lány bizony szállíthat kiemelkedő eredményt, de erre még mi sem (és valószínűleg sógoraink sem) számítottak. Nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a szezont 40 feletti rajtszámmal kezdte, ennek ellenére Killington óta egyetlen műlesikló világkupán nem szorult ki a legjobb 10-ből. Mai dobogójával egyébként a szezon hátralévő részében már a legjobb rajtszámok közül kaphat.

Bronzérme, és Liensberger nyolcadik helye is egyébként jelzi, az osztrák hölgyek visszatérnének a szám élmezőnyébe, amiben a ma nagyot betliző Bernadette Schild is sokat segíthet még.

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Frida Hansdotter SWE 1:38,63
2. Wendy Holdener SUI +0,05
3. Katharina Gallhuber AUT +0,32
4. Mikaela Shiffrin USA +0,40
5. Anna Swenn-Larsson SWE +0,98
6. Nina Haver-Løseth NOR +1,53
7. Bernadette Schild AUT +1,55
8. Katharina Liensberger AUT +1,94
9. Chiara Costazza ITA +1,97
10. Irene Curtoni ITA +2,41

Trónfosztás műlesiklásban: Hansdotter aranyra cserélte az ezüstöt” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s