Robert Johansson nyerte a kvalifikációt a nagysáncon


Továbbra is kiváló formában szerepel PyeongChangban a normálsáncon érmet szerző Robert Johansson és Johann André Forfang, a nagysáncos kvalifikációt ugyanis Johansson nyerte meg Forfang előtt. A nap leghosszabb ugrását bemutató Ryoyu Kobayashi lett a harmadik, de Andreas Wellinger és Kamil Stoch is a legjobb tíz között zártak.

Néhány napos pihenő után a férfiak visszatértek a pyeongchangi síugró komplexumba, ahol szerda óta már több edzősorozatot rendeztek a nagysáncon. Az edzéseket követően a német csapatból megint csak Stephan Leyhe, a norvégoknál Anders Fannemel, a lengyeleknél Piotr Zyla maradt ki, az osztrákoknál viszont történt változás, ugyanis a nagysáncon Gregor Schlierenzauer helyett Clemens Aigner bizonyíthat majd. Heinz Kuttin döntését azzal indokolta az osztrák sajtónak, hogy egyetlen fix ugrója volt a nagysáncos egyéni versenyre, ez pedig Stefan Kraft volt, a további három kiakadó hely az edzések alapján dőlt el – pont úgy, mint a normálsáncon.

A nagysáncos kvalifikáció (ahogy a korábbi események is) viszonylag nagy szélben zajlott le, de szerencsére megúsztuk a sorozatot komoly beülő módosítgatás és várakozás nélkül. A normálsáncon bronzérmet szerző Robert Johansson végzett ma az élen, aki 135 méterig ugrott. A szintén norvég Johann André Forfang két méterrel még Johanssonnál is tovább repült, de erősebb szembeszélben ugorhatott, így a szélkompenzációk miatt csak a második lett. A nap leghosszabb ugrása Ryoyu Kobayashi nevéhez fűződött, aki messze túlugrott mindenkit 143,5 méteres ugrásával – igaz, ő még a 18-as beülőből jöhetett, míg az utána következők a 16-osból, a legjobb tíz versenyző pedig csak a 15-ösből.

Az újdonsült olimpiai bajnok, Andreas Wellinger 135 méteres ugrást mutatott be a kvalifikációban, ami a 4. helyre volt elég ma. Michael Hayböck a próbasorozatban is remekül szerepelt, akkor második lett, a kvalifikációban noha ezt az eredményt nem közelítette meg, az 5. hellyel így is elégedett lehet. Daniel André Tande lett a hatodik, ő 131,5 méterig szállt, mögötte Kamil Stoch végzett, aki ugyancsak ekkorát ugrott, eddig egyikőjük sem szerzett érmet, holnap azonban komoly sanszuk lehet rá.

Noha a normálsáncon csak a 19. helyen végzett, ma Maciej Kot volt a második számú lengyel, hiszen Stoch mögött összességében véve a 8. helyen végzett – az ugrás hosszát tekintve azonban ma ő volt a harmadik legjobb (138 métert mutatott be). A 9. Markus Eisenbichler lett, aki 135 méterig jutott, a top tízet pedig Simon Ammann zárta, aki az egyetlen volt, aki távolságügyileg közelebb került Kobayashihoz, a svájci ugyanis 140 méterig jutott – a szélkompenzációknak és a gyenge stíluspontoknak köszönhetően lett végül csak a tizedik.

A nagy nevek közül még kiemelendő Richard Freitag (130m 13.), Dawid Kubacki (127m 14.) és Stefan Hula (18.), akik ma ugyan nem jutottak be a legjobbak közé, holnap ettől független mindhárman beleszólhatnak majd az érmekért folytatott csatába.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország Távolság Pontszám
1. Robert JOHANSSON   135.0 131.9
2. Johann André FORFANG   137.0 128.7
3. Ryoyu KOBAYASHI   143.5 127.6
4. Andreas WELLINGER   135.0 127.1
5. Michael HAYBÖCK   133.5 126.9
6. Daniel André TANDE   131.5 126.5
7. Kamil STOCH   131.5 125.6
8. Maciej KOT   138.0 124.8
9. Markus EISENBICHLER   135.0 123.6
10. Simon AMMANN   140.0 122.6

Részletes végeredmény

A program a síugrók számára holnap folytatódik tehát a nagysáncos egyéni versennyel, mely magyar idő szerint 13:30-kor fog kezdődni.

A képek forrása: thenatinonal.ae

Robert Johansson nyerte a kvalifikációt a nagysáncon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás