Stockholm: Haver-Løseth és Zenhäusern a parallel győztesei

Stockholm adott otthont az idei év harmadik parallelversenyének. A svéd fővárosban rendezett versenyt kisebb meglepetésre Nina Haver-Løseth, valamint hatalmas szenzációval Ramon Zenhäusern nyerte meg. A nőknél Holdener és Vlhová állhatott dobogóra, míg a férfiaknál a hazai Myhrer, és Straßer.

A városi versenyek egyik vitatott szabálya, hogy a műlesikló-világranglista alapján meghívással vesznek részt a versenyzők, a visszalépők helyét első körben pedig nemzeti alapon osztják újra. Mellettük kap helyet az összetett ranglista legjobb négy helyezettje, vagy valamelyik honfitársuk. A férfiaknál 8-an (4 összetett+4 szlalom) utasították vissza a meghívást (Neureuther sérülés miatt), a nőknél 7-en (4 összetett+3 szlalom). A legnagyobb hiányzó Mikaela Shiffirn volt, aki a hétvégi sikertelenség után rápihen az olimpiára. Távol maradt az összetett alapján meghívott Beat Feuz is, akit Zenhäusern pótolt (bár ő a visszalépő szlalomosok valamelyik helyét is megkaphatta volna), valamint Neureutjer helyett Straßer állt rajthoz.

Stockholm

A verseny helyszínéül a svéd főváros saját kis sícentruma – ha úgy tetszik Normafája – a Hammarbybacken adott helyszínt. A pályának két kritikus pontja volt: a rajt után egy nagyobb hupli, amit egy letörés követett, a cél előtt pedig egy ugrató. Hatalmas tömeg várta a helyi sztárokat, akik közül Hansdotter és Myhrer komoly esélyesei is voltak versenyeiknek. A formátum a megszokott volt ezúttal is: egy-egy futam a piros és a kék pályán minden körben. Az első futam után maximum fél másodperc hátrányt visznek tovább a versenyzők, és a hátrányuknak megfelelően később is rajtolnak párjuknál. Így az jut tovább, aki a második futam végén az élen végez. Helyosztók nincsenek, mindössze a harmadik helyért rendeznek egy bronzmeccset.

A hölgyek versenyének nyolcaddöntőjében a legtöbb futamban érvényesült az előzetes papírforma: Hansdotter, Vlhová és Schild is könnyedén jutott tovább, míg Holdener rendkívül kiélezett versenyben kis híján alulmaradt Lena Dürrel szemben. Az egyik legérdekesebb momentum Katharine Truppe rontott rajtja volt, ami megmutatta, hogy ennek a szakágnak bizony egyik kulcsa a jól időzített indulás. Truppe hibájának köszönhetően két futam után is az ellenfél Løseth mehetett tovább. Az ifjú osztrák Katharina Gallhuber idén már megvillantotta foga fehérjét a hagyományos versenyeken, ezúttal pedig Feierabendet búcsúztathatta. Ugyan Melanie Meillard-t oslói dobogója alapján esélyesebbnek tartottak, mégis Christine Geieger jutott tovább. Curtonit is parallel-specialistának mondhatjuk egy harmadik helye alapján, ő ennek megfelelően nyerte is futamát a hazai Swenn-Larsson ellen.

Hirscher az első futamban jelentős hibákat vétett, és hátrányban volt Clement Noëllel szemben. A csorbát azonban kiköszörülte az osztrák és a második futamban fordított. Luca Ärni fél másodpercet is fordítani tudott a gyorsabbnak kinéző kék pályán. Schwarz kaputévesztése után Yule jutott tovább, míg Myhrer könnyedén győzte le ellenfelét. Az oslói dobogós Michael Matt majdnem elvérzett az első körben, de Haugen komoly rontásának köszönhetően továbbjutott. Szintén meglepetés, hogy Ramon Zenhäusern a piros pályán biztosította be továbbjutását, Gross ellen. Hargin és Ryding hasonlóan jó parallelesek, végül a előbbi örvendezette meg a hazai közönséget. Kristoffersen még sohasem jutott tovább parallel-szlalomon és ezúttal is kiesett, a szakági specialista Linus Straßerrel szemben. Ez azt is jelentette, hogyha Hirscher ma győzni tud, akkor az övé a szakági világkupa.

A hazaiak nagy reménysége, Hansdotter könnyedén ment tovább az első futamban jelentőset hibázó Gallhuberrel szemben, Schild viszont egy rossz rajttal eladta hozott előnyét, majd Haver-Løseth egy rontásból még profitálni is tudott, amivel továbbjutott. Holdener domináns sízéssel utasította maga mögé Geigert. Az első forduló után szinte fej-fej mellett állt Curtoni és Vlhová, a második futamban viszont a rontott rajt után, lényegében vert helyzetből is vissza tudott jönni a szlovák lány.

Hirscher a negyeddöntőben is megremegett az első futamban, ez pedig végeredményben azt jelentette, hogy Ärni századokkal ugyan, de megverte az osztrákot. Myhrer esélyeshez méltó módon jutott ismét tovább, ezúttal Daniel Yule ellen. Zenhäusern eddigi meneteiből is látszot, sokat profitál szlalomosok közt jelentős termetével, és vele szemben búcsúzott Matt. Hargin kapura lépett és majdnem össze is ütközött Straßerrel, az így összeszedett fél másodperces hátrányát pedig remek második futamával sem tudta visszafordítani a svéd.

A női elődöntőkön Hansdotter és Løseth nagyon szoros első futamot vívtak egymással, a pályacsere után viszont a svéd lány rontások láncolatába keveredetett, így nem tudta felvenni a versenyt Haver-Løseth-tel. Ugyan Holdener és Vlhová egyaránt rontottak, a svájcit ez kevésbé akasztotta meg, és jelentős, közel négytizedes előnnyel várhatta a visszavágót. Ebben Holdener okosan versenyezve nem engedte ki a kezéből a döntőt.

Ärni nem kisebb skalppal érkezett, mint Hirscherével, de a továbbjutáshoz a toronymagas esélyessel, André Myhrerrel kellett szembenéznie. A svédet azonban továbbra sem lehetett zavarba hozni, majdnem maximális, fél másodperces előnyt is kisíelte az első futamban. Ezt a dominanciát pedig Myhrer a második futamban is tartani tudta. Linus Straßer a svédhez hasonlóan szintén rendre jól szerepel az ilyen versenyeken, ezúttal azonban csak egy század választotta el a formátumban debütáló Zehnhäuserntől az első futam után – a svájci javára. A második futamban ismét hozta félelmetes hajráját a svájci és már egy körrel a vége előtt élete első dobogójának örülhetett.

A városi versenyeken az elődöntő az első olyan kör, ahol a kiesők újra versenyezhetnek, mégpedig a bronzmeccsen. A női mezőnyben előzetesen a Vlhová-Hansdotter párost akár döntőbe is várhattuk, ennek ellenére csak a bronzért csatázhattak. A svéd azonban esett, így fél másodperces hátránya volt a második futam rajtjában. Holdener nagy tempóval, magabiztosan jutott előnyhöz Haver-Løseth-tel szemben féltávnál. A bronzmeccs visszavágóján Hansdotter inkább a becsületéért harcolt, de ezzel is csak megfelezni tudta meglévő hátrányát Petrá Vlhovával szemben. A döntőben hatalmas drámát láthattunk: Holdener győztes helyzetben síelve hátrakerült súlypontja az ugrató után, ami miatt fékezni kényszerült. Ezzel Nina Haver-Løseth kisebb meglepetésre megszerezte a győzelmet.

A stockholmi verseny címvédőjét, Straßert folyamatosan szorongatni tudta Ärni, majd az ugrató után végül egy századdal meg is verte a németet. André Myhrert a mai nap első alkalommal tudták megverni: Zenhäuesrn ismét lehengerlő alsó szakasszal fordította meg futamát és vert négy századot a hazai kedvencre. Linus Straßer az ugrató után meg tudta fordítani a bronzmeccset Ärnivel szemben és újabb parallel dobogónak örülhetett. A svéd közvetítők komoly betlije, hogy a kisdöntőben két kapu után elment a pályát mutató kamera jele… A döntőben Myhrer jó rajtot fogott, de már az ugrató előtt ismét Zenhäusern állt az élen és az alsó szakaszon természetesen ezúttal is verhetetlennek bizonyult. A svédet a hivatalos eredmény szerint végül ki is zárták.

Nina Haver-Løseth karrierje második sikerét aratta. A norvég lány viszonylag későn érőnek számít a technikai sízők közt: közel 26 éves volt, amikor Zágrábban először dobogóra állt 2015-ben. Szinte pontosan egy évre rá, a horvát verseny pótlására beiktatott Santa Caterina-i versenyen győzni is tudott, klasszikus műlesiklásban – ez egyike azoknak a versenyeknek, amit Shiffrin sérülés miatt kihagyott. A norvég azóta meg tudott ragadni a műlesikló világranglista legelejében. A parallel nem ismeretlen számára, legutóbbi dobogóját szintén Stockholmban aratta, egy évvel ezelőtt. Wendy Holdener két éve nyerni tudott Stockholmban, ezúttal viszont nem tudott első helyen végezni olyan versenyen, ahol Shiffrin nem állt rajthoz – mindhárom eddigi sikerét így szerezte. Ami számára fontos lehet, hogy továbbra is jó esély mutatkozik számára az összetett második helyére. Petra Vlhová kezdi visszanyerni topformáját az olimpia előtt. Klasszikus műlesiklásban Shiffrin legnagyobb kihívója lehet.

Ramon Zenhäusern különös egyénisége a férfi műlesikló mezőnynek: a svájci 2 méteres magasságával és 47-es lábával jelentősen elüt a klasszikus szlalomosoktól. Termete a klasszikus stanglik közt számára hátrány, de ez ma kifizetődött neki az óriás-kapuk közt. A svájci régóta felbukkan néhány alkalommal a második futamokban, de az idei év hozta meg az áttörést számára: sikeres Európa-kupa szereplés után átmentette formáját januárra. Adelbodenben 7., míg Wengenben 4. hellyel javította meg legjobbját műlesiklásban. Yule és Ärni mellé, kis késéssel ő is felnőhet a svájci szlalomosok sorában – felkészül Meillard? André Myhrer hatodik parallel dobogóját szerezte meg, viszont győzni mindössze egyszer sikerült neki. A mezőny kikristályosodó parallel-specialistáinak sorát erősíti. Szintén az ilyen formátumokban remekel Linus Straßer, aki karrierje mindhárom dobogóját városi versenyen szerezte. Érdekesség, hogy alanyi jogon egyszer sem indulhatott volna – egyszer Dopfer, kétszer Neureuther kvótájával vett részt.

A férfiak az olimpiáig már nem állnak rajthoz világkupán, a hölgyek viszont hétvégén még Garmischban versenyeznek: szombaton rendhagyó módon kétfutamos lesiklásban.

A női verseny végeredménye

Hely Versenyző Eredmény
1. Nina HAVER-LØSETH (NOR)
2. Wendy HOLDENER (SUI) +0,52
3. Petra VLHOVÁ (SVK)
4. Frida HANSDOTTER (SWE) +0,27
5. Christina GEIGER (GER) negyeddöntő
5. Irene CURTONI (ITA) negyeddöntő
5. Katharina GALLHUBER (AUT) negyeddöntő
5. Bernadette SCHILD (AUT) negyeddöntő

A férfi verseny végeredménye

Hely Versenyző Eredmény
1.  Ramon ZENHÄUSERN (SUI)
2.  André MYHRER (SWE)  DSQ
3.  Linus STRAßER (GER)
4.  Luca ÄRNI (SUI)  +0,08
5.  Mattias HARGIN (SWE)  negyeddöntő
5.  Daniel YULE (SUI)  negyeddöntő
5.  Michael MATT (AUT)  negyeddöntő
5.  Marcel HIRSCHER (AUT)  negyeddöntő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s