Rendíthetetlen! Hirscher az új osztrák csúcstartó

Vérbeli erődemonstrációt tartott az olimpia előtti utolsó “normál” versenyen Marcel Hirscher. Mindkét futamot megnyerte, fölényesen verte riválisait. Az osztrákok ráadásul kettős győzelmet arattak, hiszen Manuel Feller futott be a második helyen. A dobogó alsó fokára az itt-ott régi fényében tündöklő Ted Ligety állhatott fel.


Fergeteges hangulat fogadta az olimpiát megelőző utolsó szakági verseny mind a 70 indulóját Garmisch- Partenkirchenben. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadra a rendezvényt, fagypont alatti hőmérséklet, a felhőzetből itt-ott előbukkanó napsugarak mind-mind elősegítették a versenyzők dolgát.

Délelőtt Klemen Bergant révén a szlovén csapat kötelékéből érkezett a pálya nyomvonala.

Leif Kristian Nestvold-Haugen (8.) nyitotta a menetek sorát. Akadtak problémái a lejtő legmeredekebb részein, de szemre jól jött ki hibáiból, az elvesztegetett tempóról persze a többiek teljesítménye után tájékozódhattunk igazán. Mathieu Faivre (14.) valamivel mélyebbről vette a keményebb kanyarokat, s minthogy a vége előtt elkövetett még egy térvesztést, nem lepett meg senkit öttizednyi elmaradása.

Marcel Hirscher (1.) csúszása aztán helyre tette a dolgokat. Bámulatos magabiztossággal abszolválta a legdurvább részeit is a pályának. A félelmetes sebesség miatt a végén akrobatikáznia kellett, de a közel másfél másodpercnyi fór önmagáért beszélt. Nagy lépést tett a rekorddöntés felé, Henrik Kristoffersen (9.) semmilyen téren nem bírta felvenni a kesztyűt vele, sőt egyetlen századdal még honfitársától is kikapott. Csupán korrigálásokkal tudta átverekedni magát a „Szabadesésen”, klassziskülönbség feszült délelőtt a két klasszis közt.

Nüánszokkal épületesebbnek tűnt Alexis Pinturault (3.) meredeke, a másodpercet így is megkapta, amiből faragott egy keveset a végén, Hirscher hibájának is köszönhetően. Kockázatvállaló mentalitással kezdett Matts Olsson (11.), a mersze a „Freie Fallhoz” érve azonban elfogyott, óvatosra vette a figurát. Szintúgy visszafogta léceit az óriás-műlesikló naptár legmeredekebb szakaszán Justin Murisier (10.). Végsebességével annyit azért elért, hogy gyakorlatilag utolérje Kristoffersen időeredményét.

Elsőként Thomas Fanara (18.) törte át a két másodperces hátrányt, a kezdetektől hiányzott mozgásából a kellő dinamika. Victor Muffat-Jeandet (17.) még óvatosabban kezdett, gyakorlatilag a kapukkal se nagyon találkozott. Érezhetően nem akarta egy eséssel kockáztatni olimpiai indulását. Akárhonnan is nézzük, három francia tanyázott ekkortájt a lista legvégén. A világ legerősebb óriás-műlesikló csapataként aposztrofált gall válogatott  csupán két dobogót tudott felmutatni idén. Mindkettőt Pinturault jegyezte.

Manfred Mölgg (13.) rutinja sokat ért a „Szabadesésnél”, a dél-tiroli viszonylag jól egyensúlyozott a biztonság és a kockázat közt. Esetében ez annyit jelentett, hogy a francia triászt maga mögé tudta utasítani. Manuel Feller (4.) futama vegyes képet festett. Egyfelől igencsak óvatosan kezdett, aztán a meredek részen meg tudta fogadni Hirscher tanácsait, alig kapott tőle. S minthogy végsebességére sem lehetett panasz, századokra megközelítette Pinturault-t, s a dobogó aljáról várhatta a folytatást. Idén látottak fényében kellemes meglepetést nyújtott ma Florian Eisath (6.), a dél-tiroli közvetlenül a pódiumosok mögé került. Előbújt valahonnan Ted Ligety (2.) rég nem látott tudása a mélyből. Már a lejtő elején magasabb frekvenciával síelt, mint újabban szokott, a „Freie Fallt” pedig egészen tanárian oldotta meg. S minthogy végsebességét senki nem tudta megközelíteni, 63 századra csökkentette elmaradását. Magyarán előlépett Hirscher legnagyobb kihívójának. Aligha hozta ki a legtöbbet az edzője tűzte pályából Žan Kranjec (12.), érezhetően berezelt a félelmetes szakaszon. Luca de Aliprandini (41.) egy terpesszel kezdte a meredeket, a folytatásban a biztonságos célba érésen túl egyéb nem lebegett szemei előtt. Ment a lista végére.

Aleksander Åmodt Kilde (6.) folytatta a reklámszünetet követően. Egészen más íveken próbálta megoldani a „Szabadesést”. Tény, végig magasan maradt, ez a tempóra rányomta bélyegét. Az ötödik pozíció végül igazolta döntésének jogosságát. Gino Caviezel hamar befejezte napi szereplését, a pálya legelején kibillentette egyensúlyából egy kapu. Riccardo Tonetti (21.) felejtésre ítéltetett menete után két olasz állt a lista végén. A talján technikai delegáció aligha fog sok sót megenni Dél-Koreában. Loïc Meillard (5.) elegáns, szép tiszta sízése kiérdemelte jutalmát, bő másodpercnyi hátrányával befért az ötödik helyre, vagyis századok választották el a dobogós helyektől. André Myhrer még a „Szabadesés” előtt búcsút intett futamának. Durva késésbe keveredett, egylábas mentése után jobbnak látta távozni a bukótérbe. Filip Zubčić (20.) roppant visszafogott sízése nem lehetett elég többre, minthogy csatlakozott a franciákhoz és olaszokhoz a mezőny végén. Tommy Ford (15.) vagánykodása nem hozott eredményt, ha csak azt nem nézzük, hogy két kiesés után ezúttal megélte a célvonalat.

A folytatásból kiemelésre érdemes még a hazaiak szereplése. Alexander Schmid (15.) szerepelt a legjobban közülük, elvégre beverekedte magát a TOP-15-be. A szebb napokat is látott Fritz Dopfernek (22.) ezúttal meg kellett elégednie a 27-es rajtszámmal, s bizony délelőtti szereplésével nem is igazolta ennek jogtalanságát. Harmincon túlról nagy áttörést senkinek nem sikerült végrehajtania, a 23. helynél előrébb egyikőjük sem jutott.


Egyből két olyan versenyző kezdte a második futamot, akik nem megszokottak óriásban. A nem túl technikás pályán azonban Linus Straßer (20.) jelentős különbséget harcolt ki Christian Hirschbühllel (28.) szemben. Adam Žampa (26.) szintén nem síelt átütően, azonban Roberto Nani (24l) már megmutatta, hogy a pálya alján akár verhető is a német. Johannes Strolz (30.) már a pálya elején elhagyta botját, ennek megfelelően a jó eredmény számára nem volt elképzelhető. Elia Zurbriggen (23.) is a pálya alján tudott jelentősen faragni.

Tim Jitloff (20.) még nem tudta megelőzni Straßert – holtversenyben álltak. Thibaut Favrot (17.) viszont már egyedüliként vezetett, igaz csak addig, míg Giovanni Borsotti (14.) egy hasonló menettel le nem érkezett. Fritz Dopfer (15.) épp csak lemaradt a vezetésről, míg Tonetti (25.) egy ideges menettel sokat esett vissza. Filip Zubčić (19.) a pálya közepét elidegeskedte, így nem volt veszélyes Borsottira.

Thomas Fanara (16.) kevesebb mint egy tizedes hátránnyal is két helyet esett vissza. Erik Read (29.) egy bottal, lecsúszott szemüveggel síelt – ezt hobbisízők is tudhatják, milyen kihívást jelent 60-80 km/h-nál. Victor Muffat-Jeandet (12.) ráérzett az edzője által tűzött pályára, és a pálya alján meg tudta verni Borsottit.

Tommy Ford (27.) rendkívül enervált sízéssel számos helyezést vesztett, de a németek utolsó reménysége, Alexander Schmid sem teljesített sokkal jobban. Mathieu Faivre (8.) stabil magabiztossággal állt az élre, bár a pálya alján verhetőnek tűnt. Manfrd Mölgg (11.) a pálya elején vesztett nagyon sokat, később a veszteséget minimalizálta – sikerrel. Žan Kranjec (18.) nem érezte a ritmusos pálya tűzeset, ahogy Justin Murisier (13.) is jelentősen megszenvedett.

Matt Olsson (5.) gyengébb középső szakasz ellenére is átvette a vezető helyet. Henrik Kristoffersen (4.) a letörés előtt fékezett szándékosan, ami kifizetődőnek bizonyult számára. Az iménti norvégra nem jelentett különösebb veszélyt Nestvold-Haugen (31.), aki két rendkívül jelentős rontással és egy kaputévesztés utáni visszasízéssel ért célba. Eisath (7.) olimpiai indulása még nem eldöntött, ennek megfelelően bátran versenyzett, de egy jelentős hiba miatt épp a lapos szakaszon lassult le.

f2

Aleksander Åmodt Kilde (6.) a meggyőző első futam után kevésbé jött ezúttal jól, de a végső csúszó szakaszon vissza tudott hozni hátrányából. Loïc Meillard (10.) az utóbbi időben számtalanszor esett ki, és bár a top10-ben, egy másodpercet vesztett Kristoffersennel szemben.

Manuel Feller (2.) inkább a kapuktól távolabb síelt, de gyorsan, ami ki is fizetődött számára. Az osztrákkal szemben Alexis Pinturault (9.) túl sok élt használt, ráadásul bizonytalan kapuvételei is voltak, jelentősen visszaesett. Ted Ligety (3.) a meredeken jelentőseket fékezett, de a laposabb szakaszon majdnem teljes hátrányát visszafordította.

Marcel Hirscher (2.) a meleg ellenére is, harminc versenyző után is a második futam legjobb idejét síelte. Megingás nélkül nagyszerű tempóval teljesítette a pályát.

Végeredmény

Eljutottunk tehát a sporttörténelmi pillanathoz: 55. Világkupa-győzelmével Marcel Hirscher átadta a múltnak Hermann Maier osztrák csúcsát, innentől kezdve ő vezeti az örökranglistát. Manuel Feller most debütált a dobogón, amire igencsak rászolgált idei szereplése tükrében. Elmondható, sikerült lehiggadnia, a kiesések bajnokából úgy lett stabil sízővé, hogy közben sebességét sem vesztette el. Ted Ligety 52. alkalommal állt a VK pódiumán. Legutóbb 2015 decemberében, a Beaver Creek-i Szuper-G-n mondhatta el ezt magáról.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 2:40,18
2. Manuel Feller (AUT) +1,57
3. Ted Ligety (USA) +1,69
4. Henrik Kristoffersen (NOR) +1,83
5. Matts Olsson (SWE) +1,97
6. Aleksander Åmodt Kilde (NOR) +2,13
7. Florian Eisath (ITA) +2,20
8. Mathieu Faivre (FRA)
Mathieu Faivre (FRA)
+2,30

Óriás-műlesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 520
2. H. Kristoffersen Norvégia 415
2. A. Pinturault Franciaország 269
4. M. Olsson Svédország 259
5. M. Feller Ausztria 243
6. J. Murisier Svájc 199
7. Ž. Kranjec Szlovénia 182
8. T. Ligety Egyesült Államok 164

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 1254
2. H. Kristoffersen Norvégia 1030
3. A. L. Svindal Norvégia 716
4. K. Jansrud Norvégia 665
5. B. Feuz Svájc 636
6. A. Pinturault Franciaország 627
7. M. Mayer Ausztria 502
8. D. Paris Olaszország 46

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s