Shiffrin krízisben! Kiesett a szlalom uralkodónője, Vlhová győzött az olimpiai főpróbán

Mikaela Shiffrin olimpiai finomhangolása aggasztóan alakul. Azok után, hogy kimagasló szezonja során eddig 11 győzelmet szerzett, az előző négy versenye nagyon rosszul sikerült, hármat nem tudott befejezni. Ma is dominálta futamát, ám a cél előtt nem sokkal tőle ritkán látható hibát vétett. Ennek megfelelően eljött az üldözők napja, s ezt a nagy esélyt ezúttal is Petra Vlhovának sikerült kihasználnia. A szlovák lány a szezonnyitó levi szlalom után győzött újra a Világkupában, amihez kellett briliáns második futama is. Frida Hansdotter egy megszokott második hellyel gazdagodott, míg a dobogó harmadik fokára Wendy Holdener állhatott fel. Hiába a hazai közönség buzdítása, a svájci lány első műlesikló sikere még várat magára.


A szezon hetedik műlesiklását rendezték már a hét zárónapján. Nyolcból hetet ő nyert idén, így vitán felül ő számított a lenzerheidei verseny favoritjának. Azzal együtt is állt ez a tétel, hogy az utóbbi három versenynap finoman szólva nem sikerült tökéletesen számára: két kiesés után egy önmagához képest egészen visszafogott szerepléssel rukkolt elő.

Egy nagy visszatérője volt a mai napnak. Mint azt ígérte stábja, az olimpia előtti főpróbán elindult Veronika Vélez-Zuzulová. Négy hónappal keresztszalag-szakadása után.

Az osztrák válogatott trénere, Roland Plattner keze nyomát dicsérte a pálya. Nem vitte túlzásba, ritmusos tűzéssel kellett a lányoknak megbirkózniuk.

Két svájcival indult a nap. Wendy Holdener (2.) keményen tette léceit az ívekre, sebességén megmutatkozott, igaz, néhány megbillenéssel azért esélyt adott a többieknek. Melanie Meillard (4.) kevésbé kezdett agresszíven, a folytatásban bőven kezelhetőre csökkentette hátrányát. A svájciak első két szektora minőségi volt, még Mikaela Shiffrin (1.) is elmaradt tőlük egy-két tizeddel. A lankán aztán a szokott módon olyan dinamikával síelt át, mint senki más, 65 századnyi előny lett érte jutalma.

Bernadette Schild (5.) a végletekig feszítette a húrt az elején, s lényegében elbírta az irdatlan tempót fejben. A lankán viszont bőven másodperc felé tornázta elmaradását. Nina Haver-Løseth (8.) sízése ugyanezt hozta, csak még fokozottabb mértékben. A ramaty telet produkáló norvég már a két másodpercet ostromolta alulról. Petra Vlhová (6.) a svájciakat felidéző nyitányt, volt, hogy két tizeddel is az amerikai előtt állt. A lankán azonban ő sem tartotta a lépést se vele, se a svájciakkal, ő sem úszta így meg másodpercen belül. A délelőtt legjobb kezdése Frida Hansdotter (3.) nevéhez fűződött, 33 századdal állt jobban Shiffrinnél. A folytatásban ő sem tudta követni az amerikai turbófokozaton síelt szakaszait, mélyre is került egy ízben, igaz, legalább a két svájcit elválasztotta egymástól.

Lena Dürr (15.) igencsak lagymatag kezdést produkált, s eztán sem kapott erőre, besorolt szépen a lista végére. Anna Swenn Larsson (30.) két EK- győzelemmel a háta mögött betámadta a pályát. Eredménye egy durva megbillenés még a meredeken, majd egy újraindulás a zárás előtt nem sokkal. Nem reménykedhetett továbbjutásban, hogy ez összejött végül, ez a sok kiesőnek volt köszönhető. Michelle Gisin (19.) szintén óvatosabbra vette a figurát, nem pörögtek úgy lábai, mint kellett volna; Christina Geiger kapcsán épp a másik véglet valósult meg. A német lány kiesett a ritmusból, amit egy lába közé vett vertikális kapu követett. Ritkán találkozott Denise Feierabend (16.) sícipője a stanglik tövével a nehéz szakaszokon, magyarán kevés kockázatot mert vállalni. Katharina Gallhuber (7.) magabiztos nyitány után belefékezett a lanka elejébe. Ehhez mérten egész hamar visszaszerezte tempóját, több nagy ászt maga mögé utasított. Nem védett semmit Chiara Costazza, első szektora Shiffrinével egyenrangú volt, nem sokkal később azonban kibillent a pályáról.

Maga az orvosi csoda, hogy viszontláthattuk ma Veronika Vélez-Zuzulovát (21.) , s az igazat megvallva, egyáltalán nem vallott szégyent. A meredeket jó ritmusban síelte meg, a lanka kevésbé sikerült tisztára. Sokat kapott, de Gisintől például alig 5 tizedet szedett be.

Röpke szünet múltán folytatódott a menetek sora, inkább már a középszerűség jegyében. Katharina Truppe (14.), Irene Curtoni (13.), majd Emélie Wikström (10.) is a két és fél másodpercet lőtték be maguknak. Századok választották el egymást, a sorrend fordított sorrendben valósult meg. Marina Wallner (17.) lagymatag produkciója egy fokozattal előbbiektől is elmaradt, majd a pénteki dobogós Ana Bucik (11.) következett, egy a kulcshelyeken rizikót nem nagyon vállaló csúszással. Erin Mielzynski (9.) elégedettsége a célban érthető volt, ő már a két másodpercet ostromolta. Olyan volt Maren Skjøld (18.) mai futama, mint teljes szezonja: a tavalyi idényhez mérten csalódást keltő.

Újabb pályakarbantartás után Estelle Alphand (20.) hamar elbujkált a kamerák elől. A honosított svéd-francia nem találta a ritmust, rontásokból nem volt ezúttal se szeri, se száma. Resi Stiegler (24.) rettentően zaklatott menetével legyinthetett a folytatásra. Katharina Liensberger (12.) előtt még nyitva állt élete első olimpiája, ennek megfelelően vagányon kezdett. A hibák aztán megszaporodtak a lankára érve, a mezőny közepénél nem bírt beljebb kerülni. Carmen Thalmann kapura lépésével elszúrta utolsó esélyét, akárcsak Michaela Kirchgasseré. Kettejük közt Maruša Ferk (25.) harmatos futama rontotta a szlovén összképet. Széles mosollyal rajtolt el Stephanie Brunner (27.), a vége kevésbé lett örömteli, keveseket tudott csak megelőzni. Nastasia Noens (33.) ezek közé tartozott, a legjobb francia szlalomos hátránya egy század híján elérte az 5 másodpercet.

Magas rajtszámmal remekeltek a svájci hölgyek, Elena Stoffel (43-assal a 22.), Aline Danioth (42-essel a 26.) és Carole Bissig (52-essel a 29.) hét főre emelte a helvét továbbjutók számát. Ilyet se láttunk mostanság. Szintén nagyot síelt az osztrák Julia Grünwald (47-essel a 23.), de újfent a második futamban üdvözölhettük Nevena Ignjatovićot (31-essel a 28.). Francia szlalomost nem találtunk a továbbjutók közt, de olaszból is csupán egyetlenegynek sikerült. Manuela Mölgg el sem indult, az utóbbi hetek gyengélkedése után eleve csak a 46-os rajtszám jutott volna neki.


Carl Enoscon, vagyis a svédek edzője tűzött délután, a hatvanhétből 66 volt visszafordító kapu.

Délelőtti vesszőfutása után hibátlan menettel rukkolt elő Anna Swenn Larsson (14.), vagy pontosabban látványos hibát nem láttunk a svédtől. Mint utóbb kiderült, a délután legjobb futamát tőle láttuk. Jócskán elmaradt tőle Bissig (23.), igaz, a hazaiak ígérete nem is erőltette túl a dolgot, a Világkupa-pontok fontosabbak voltak mindennél. Ignjatović (24.) valamivel nagyobb kockázatot vállalt, mígnem az első megbillenés után jobbnak látta ő is visszafogni magát. Brunner másként gondolkodott, vesztére, a letörésnél túldöntötte léceit. Kisütött a nap, ennek is hála jó darabig kitartott Danioth (19.) előnyéből. A végén azért érvényesült a nagyobb tudás. Erős kezdés után sorjáztak a kövér kapuk Ferk (20.) menetében, végül a két svájci közé sorolt be.

Stiegler (18.) remekbeszabott nyitószektorok után még növelni is tudta előnyét, más kérdés, hogy a cél előtt kevéssel elkövetett ritmustévesztésével eldobta mind a sutba. Grünwald (21.) a pálya tetején sem konkurált a svéddel, az ifjú Stoffel tett rá egy kísérletet, súlyos késés, majd egy kapura lépés lett a vége. Veronika Vélez-Zuzulová (12.) előnye túllépte a másodpercet, de nem csupán ezért vette át a vezetést magabiztosan. Második nekifutásra még meggyőzőbben húzta az íveket, mint délelőtt. Kíváncsian várjuk, mire lehet képes majd az olimpián?… Alphand a klasszikus hibát vétette, kirúgta belső síjével a külsőt. Gisin (15.) óvatosabbra vette a figurát, hasonlóan az őt követő Skjølddel (16.) – a szlovák vezető helye nem forgott veszélyben. Marina Wallner (11.) viszont nemhogy veszélyeztette elsőségét, de meg is döntötte. Jóféle meredekével harcolta ki a párszázadnyi különbséget a német. A mezőny első felét követően mégsem ő, hanem egy hazai síző, Denise Feierabend (10.) ült fel a vezetőnek járó pulpitusra. Ment egy masszív, következetes pályát.

Reklámszünet után Dürr (22.) vérszegény menete került sorra. Ehhez mérten Truppe (13.) produktuma kielégítőnek tűnt, bizonyos szektorokban odacsapott a svájcinak, ám sebességét képtelen volt a végsőkig megtartani. Egyedüli olaszként Irene Curtoni (9.) próbált szerencsét délután, általános megelégedésre. Remekül síelte meg a meredeket, s folytatás is összeszedettnek tűnt, magabiztosan állta lista élére. Eme állapot tiszavirág életűnek bizonyult, Katharina Liensberger (6.) összeszedett sízése közel fél másodpercnyi előnyt eredményezett. Bucik (26.) hamar eldobta esélyeit, gyakorlatilag újra kellett indulnia, 108%-on kívül zárt. Eleve minimális előnnyel gazdálkodhatott Wikström (17.), ám dekoncentrált sízését látva senkit nem ért váratlanul, hogy végül eltűnt a süllyesztőben. Erin Mielzynski (8.) becsülettel, saját ritmusában végigtolta a pályát. Az osztrák ellen esélye nem volt, de a TOP-10-helyezését bebiztosította.

Pár perces pauza után a délelőtt legjobbja következtek. Megannyi kiesés után végre összeszedte magát Nina Haver-Løseth (5.). A záró szektorban akadt egy ritmustörés mozgásában, de remek meredeksízésével ezt is ellensúlyozni tudta. A pálya kezdetén még fenékre ült, majd remekül folytatta futamát Katharina Gallhuber (7.). Faragott egy keveset hátrányán, végül mégis csak honfitársa mögött ért célt.

Eleve tekintélyes előny birtokában indult útnak Petra Vlhová (1.), a szlovák lány persze ezzel együtt nem védett semmit. Az addigi második legjobb futammal másfél másodpercet adott két csúszással a norvégnak. Bejelentkezett tehát a dobogóra. Pokolian nehéz dolga volt a vele gyakorlatilag holtversenyben álló Bernadette Schildnek (25.). Benne volt a pakliban egy szoros vereség, mígnem a sorozókapuknál bele nem bonyolódott a dolgokba. Becsületből azért célba ért.

Melanie Meillard (4.) lábai nem remegtek meg, igaz, Vlhová ellen egy pillanatig nem volt esélye. Az aktuális második hellyel kellett beérnie. Századok döntötte a szlovák és Frida Hansdotter (2.) közt. Remekül kezdett a svéd, majd a letörésnél talán kicsit jobban visszafogta léceit a kelleténél. Akárhogyan is, egy tizeddel lemaradt Vlhovától.

Hiába őrjöngtek a svájciak, csak nem jött össze a hőn áhított győzelem Wendy Holdener (3.) számára. Sőt, úgy érezhette, a dobogóról is leszorult, pár hupli nagyon megtréfálta, a legjobb svájci kitüntető címén túl más nem jutott neki. Egész izgalmas versenyeket hoznak a szlalomok idén, ha a Mikaela Shiffrinen (27.) túli mezőnyről beszélünk. Merthogy az amerikai délután is tarthatatlannak bizonyult a többiek számára. Másodperc fölé tolta az időkülönbséget, csak aztán jött az a hiba, amit szlalomban ritkán láttunk tőle. Nem bírta lábbal ezt az őrületes gyorsaságot, s gyakorlatilag a célegyenesben lába közé vett egy vertikális kaput. 2012 után esett ki újra a második futam során szlalomban. Varázslatos idényt fut Shiffrin, de az olimpia előtt megjelentek a sötét fellegek fölötte. Kérdés, hogyan tudja kezelni ezt a számára is újszerű helyzetet?…

Végeredmény

Negyedik sikerét aratta a Világkupában Petra Vlhová. A szlovákok kiválósága kilencedszer állt dobogóra, s ha reálisan nézzük, sebességben ő lehet az, aki megfoghatja adott esetben Shiffrint. Frida Hansdotter statisztikájára már szavak sincsenek. 31 VK- dobogójából mindössze négyet váltott győzelemre, 18 alkalommal pedig rendre a második hely jutott neki. Wendy Holdener húsz pódiumnál jár, s bár három sikert már begyűjtött, kedvenc szakágában, szlalomban még mindig nem ízlelte meg a győzelem ízét.

A lányok egyik része keddre Stockholmba utazik, hogy összemérjék tudásukat parallelben, az ún. városi verseny keretében. Ezzel párhuzamosan Garmisch-Partenkirchenben rendeznek egy teljes  hétvégét a gyorsasági szakágaknak. Ott már nyilván csak a kimondott specialistákat fogjuk viszontlátni, elvégre a technikai sízőknek már az olimpia elején feladatuk lesz Dél-Koreában.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Petra Vlhová (SVK) 1:50,53
2. Frida Hansdotter (SWE) +0,10
3. Wendy Holdener (SUI) +0,52
4. Melanie Meillard (SUI) +0,71
5. Nina Haver-Løseth (NOR) +1,52
6. Katharina Liensberger (AUT) +1,73
7. Katharina Gallhuber (AUT) +1,80
8. Erin Mielzynski (CAN) +2,16

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 780
2. P. Vlhová Szlovákia 545
2. F. Hansdotter Svédország 511
4. W. Holdener Svájc 465
5. B. Schild Ausztria 338
6. M. Meillard Ausztria 277
7. A. Swenn Larsson Svédország 211
8. D. Feierabend Svájc 206

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1513
2. W. Holdener Svájc 762
3. V. Rebensburg Németország 714
4. P. Vlhová Szlovákia 694
5. F. Hansdotter Svédország 607
6. T. Weirather Liechtenstein 601
7. L. Gut Svájc 592
8. T. Worley Franciaország 587

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s