Régi idők zenéje: közel egy másodpercet osztott ki a mezőnynek Lindsey Vonn

Pénteken még belekerült néhány porszem a gépezetbe, ma azonban gyakorlatilag hiba nélkül végigszáguldta a Tofanát Lindsey Vonn, akit így nem is lehetett megállítani karrierje 79. Világkupa-győzelmének elérésében. Lesiklóként 40. győzelmét aratta. Az amerikai klasszis mögé a tegnapi vaxolási baki után szintén remekül teljesítő Tina Weirather érkezett a második helyre, míg a dobogó alsó fokára egy másik tengerentúli síző állhatott fel. Jacqueline Wiles kiváló edzéseredményei és sokat ígérő pénteki szereplése után megérdemelten zárt a TOP-3-ban. Az osztrákoknak ezúttal egy negyedik hely (Ramona Siebenhofer) volt a plafon, míg a szomszédos Svájc Michelle Gisin ötödik helyével vigasztalódhatott. Az előző gyorsasági versenyeken rendre ragyogó teljesítményt nyújtó olasz válogatott ma rossz napot fogott ki. Johanna Schnarf kilencedik helyével lett a legjobb hazai, a szakágit változatlanul vezető Sofia Goggia viszont bukott a pálya első felében.


Tegnapi napot idéző, festői szépségű időjárás fogadta a lesiklókat Cortina d’Ampezzo lejtőjén, a Tofanán. Kerek félszáz sportolónő vágott neki a nagy feladatnak, hogy tudása legjavát hozva teljesítse a női versenynaptár legnehezebb pályáját.

A múlt vasárnapi verseny harmadik helyezettje nyitotta a csúszások sorát. Nadia Fanchini (18.) most óvatosra vette a figurát, bár nagyobb rontások nélkül célba ért, sejthető volt, kevés lesz ez ma az üdvösséghez. Stacey Cook (25.) menetét nagyságrendekkel verte az olasz, de az igazi értékmérés csak eztán következett Sofia Goggia személyében. A szakági listavezető ott folytatta, mint ahol tegnap abbahagyta, egy derekas fél másodperccel csapott oda honfitársának az első szektorban. Sokáig ugyanakkor nem tartott ez a lendület, a hegygerincek árnyékában lévő ugratónál nagyot esett a fenekére. Felállt, saját lábán hagyta el a helyszínt, nagy baja nem eshetett, azt azonban neki is be kell látnia, a kockázatvállalásnak is van határa, számára sincs fenékig a tejfel.

Christine Scheyer (26.) gyors felejtésre ítéltetett futama után Tina Weirather (2.) megmutatta, milyen az, amikor jól készítik elő háttéremberei léceit. Merthogy kottázni lehetett a különbséget tegnapi bizonytalan vergődése és mai sziporkája közt. Alaposan feladta a leckét társainak, merthogy érdemi hibát nem lehetett felfedezni sízésében. Johanna Schnarf (9.) gyorsaságával szintén nem volt gond, de kanyarvételei jóval bizonytalanabbak voltak, mint amit előzőleg láttunk.

Alig akadt olyan szektora a pályának, ahol minimális különbséggel is, de jobbnak bizonyult volna Cornelia Hütter (10.) az éllovas viszonylatában. Egyszerűen ő sem tudta olyan dinamikával, olyan pontosan síelni az íveket, mint a liechtensteini. Ragnhild Mowinckel (6.) jobban megszorongatta Weirathert, gyöngébb felső szektort követően megtalálta gyorsaságát, s gyakorlatilag lefelezte hátrányát, s ezt a szűk 4 tizedet a célig megtartotta.

Lindsey Vonn (1.) másodjára nem kegyelmezett, összehozta azt, ami tegnap nem sikerült, egy közel tökéletesnek mondható menetet. Sebessége tegnap is adott volt, csakhogy akkor még méretes rontások is jellemezték csúszását. Ma egy kövérre sikerült ívre sem futotta. Csaknem egy teljes másodperccel állt a lista élére, s mivel Goggián már túlvoltunk, ezzel gyakorlatilag meg is nyerte a versenyt.

Akadt azért egyetlen szektor, ahol verhetőnek tűnt az amerikai, ott például a tegnap nullázó Michelle Gisin (5.) csökkentett egy picikét időhátrányán. Többek közt ennek is köszönhetően fért fel az aktuális dobogóra, kétszázaddal megelőzve Mowinckelt.

Rövid szünet után érkezett a másik amerikai zseni, Mikaela Shiffrin (7.) ismét igazolta, megvan benne minden, ami szükséges ahhoz, hogy nem is oly sokára világverő lesikló legyen. A félelemérzet legkisebb hiánya, a kellő vagányság, talán csak a kondicionális feltételek hiányoznak még. A pálya végére alaposan elfáradt, senki nem lihegett úgy a célban, mint ő. Nemhiába, ez már a negyedik lesiklása volt a héten. Lényeg a lényeg, nem tudta mindig rendesen kanyarba engedni léceit, ezúttal lecsúszott a dobogóról, 7 század választotta el onnan.

Laurenne Ross (26.) vállalható kezdőszakasz után teljesen szétesett, a célegyenesbe helyezett aprócska ugratót már igencsak görcsösen bírta csak abszolválni. Kezd elúszni a biztosnak tűnő olimpiai indulás? Stephanie Venier (8.) a kritikus kanyarokban rendre messzebb került az ideális ívtől, de ez még betudható volt sebességének. A dobogós remények a pálya végi hibákkal foszlottak szerte.

Az edzéseredmények, s a pénteki lesiklás fényében még egy rivális választhatta el reálisan a győzelemtől Vonnt. Jacqueline Wiles (3.) mindent meg is tett e cél érdekében, a pálya felén túl 3 tized feszült csak köztük, s bár aztán szaporodtak az egylábas, bevetődős kanyarvételek, korrigálások, a másodpercen belüli célba érés, vagyis a dobogó így is összejött az amerikai lánynak. Néhány századdal kapott csak ki Weirathertől.

Lara Gut (13.) mai sízéséből hiányzott az erő, az eltökéltség. A Tofana márpedig bünteti ezt a fajta hozzáállást, csaknem 2 másodperccel maradt el a győztestől, ami érthetetlen visszaesés tegnaphoz képest. Az addigi harmatos osztrák szereplést Ramona Siebenhofer (4.) némileg kozmetikázni tudta. Bár a dobogóra igazán egy pillanatig nem volt esélye, a svájciakkal való összevetésben részsikert könyvelhetett el, kevéssel megelőzte Gisint. Jóval precízebben síelt, mint nagyobb nevű honfitársnője, Nicole Schmidhofer (12.) vagánysága ezúttal nem párosult eredményességgel. Csatlakozott, hát, a Hütter-Gut-Fanchini fémjelezte vert mezőnyhöz.

Vélhetően Jasmine Flury is ezt a sort erősítette volna, ha a pálya záró szakaszához közeledve nem billent volna ki testsúlyából. Keresztbe álltak lécei, megdobta a lendület, de szerencsésen esett, nagyjából 100 méternyi csúszás után lécével ügyesen csökkentette sebességét. Bár becsülettel próbálkozott, ez a nap sem jött igazán össze Anna Veith (15.) számára, az osztrákok VK- győztese az olimpia jegyében nem is óhajtotta belehajszolni magát valami veszélyes helyzetbe, nem úgy rakta be léceit a kanyarokba, mint szokta. Federica Brignone (19.) egy éjszaka alatt sem találta meg a Tofana kulcsát, a vérbeli lesikló pályákhoz azért még fel kell nőnie a kiváló óriás-műlesiklónak.

Eztán a világranglista 21. és 30. helyezettjei (vagy a sérültek miatt annál alacsonyabban rangsorolt sízői) kerültek sorra. A svájciak inkább a mezőny végére soroltak be, Priska Nufer (23.) és Corinne Suter (20.) sem alkotott igazán maradandót. Nem úgy Breezy Johnson (11.), a fiatal amerikai lány mai ambiciózus menetével alighanem kvalifikálta magát az olimpiára. Az osztrákoknál sincsenek még leosztva a kártyák, példának okáért Tamara Tippler (14.) számára is maradt remény egy dél-korai repülőjegyre. Az áttörés ma sem jött össze, igaz, Veithet például kevéssel megelőzte. (Az osztrákoknál persze bevett szokás, hogy az aktuális világverseny edzéseit egyfajta kvalifikációként fogják fel, vagyis még az is megeshet, hogy több jelöltet szállítanak Koreába.) A negyedik olasz helyért szintén ádáz verseny zajlik a rutin és a fiatalok közt. Verena Stuffer (20.) ismét alulmaradt Nicol Delago (17.) ellenében. Ritkán látunk valakit így örülni egy aktuális 16. helynek, Delago gesztusa azért sok mindenről árulkodik. Alighanem eldőltek a dolgok. Joana Hählen (30.) megörökölte a sereghajtó pozíciót. Bár voltak biztató momentumai, megint csak középszerűen teljesített Alice McKennis (16.). Egy szem német TOP-30-asként Kira Weidle (33.) próbált szerencsét a cortinai lejtőn, enervált sízésének jutalma egy tökutolsó pozíció lett. Az első harmincast Tiffany Gauthier (23.) zárta, mint egyedüli releváns francia lesikló. Ma sem érzett rá jobban a pályára, a mezőny hátsó feléhez csatlakozott.

Harmincon túlról keveseknek sikerült pontot szereznie. Hármójuk közül Christina Ager (32-essel a 22.) szerepelt a legjobban, rajta kívül még két francia kvalifikált a TOP-30 közé, név szerint Jennifer Piot (40-essel a 28.) és Laura Gauche (45-össel a 29.).

A verseny végeredménye

Lindsey Vonn 79. győzelmét aratta a Világkupában, vagyis továbbfolytatja a hajszát Ingemar Stenmark sokáig utolérhetetlennek tűnt rekordja után. Egy határ megint elért, 40. alkalommal győzött lesiklásban. A minnesotai klasszis egyik kedvenc lejtője a Tofana, ma győzött itt tizenkettedik alkalommal. Tina Weirather 36. alkalommal állt fel VK- dobogóra, érdemes kiemelni kiegyensúlyozottságát, a tegnapi betlit kivéve mindig a TOP-5-ben zárt lesiklásban idén. Jacqueline Wiles szinte napra pontosan egy év elteltével zárt ismételten dobogós helyen, az altenmarkti lesiklás után egy másik hagyományos helyszínen is csillogtatta tehetségét.

Ami a szakági tabellát illeti, fantasztikus izgalmak várhatók a folytatásban. Ha a nyers gyorsaságról szólna a dolog, alighanem Goggia és Vonn párviadalára kellene számítanunk, de mint láttuk, az önhiba alaposan benne van mindkettejük sízésében. Így ugorhat be a képletbe nevető harmadikként Weirather. E hétvégi eredményei némileg visszavetették Hütter győzelmi esélyeit, míg Shiffrin érzéseink szerint még nem fog ráhajtani erre a kristálygömbre, aligha fog elindulni a jövő hétvégi garmischi versenyeken. Bár ki tudja…

Holnap biztosan láthatjuk Szuper-G-ben, amit ha esetleg megnyerne, ötödik szakágában is révbe érne, ami eleddig csak keveseknek sikerült.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Lindsey Vonn (USA) 1:36,48
2. Tina Weirather (LIE) +0,92
3. Jacqueline Wiles (USA) +0,98
4. Ramona Siebenhofer (AUT) +1,25
5. Michelle Gisin (SUI) +1,38
6. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1,40
7. Jacqueline Wiles (USA) +1,45
8. Stephanie Venier (AUT) +1,58

Lesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. S. Goggia Olaszország 269
2. T. Weirather Liechtenstein 262
3. M. Shiffrin Egyesült Államok 256
4. C. Hütter Ausztria 209
5. L. Vonn Egyesült Államok 206
6. M. Gisin Svájc 177
7. J. Wiles Egyesült Államok 149
8. L. Gut Svájc 139

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1477
2. S. Goggia Olaszország 570
3. W. Holdener Svájc 560
4. T. Weirather Liechtenstein 556
5. P. Vlhová Szlovákia 554
6. V. Rebensburg Németország 534
7. F. Hansdotter Svédország 499
8. M. Gisin Svájc 485

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s