Hirscher ötvenedszerre a zágrábi tűzijátékban

Bár az első futam különbsége alapján már-már előre lefutottnak tűnt a verseny végső dobogósainak névsora, végül hatalmas csatákat és a tökéletest ostromló meneteket láthattunk Zágrábban. Marcel Hirscher szoros csatában szerezte meg karrierje ötvenedik győzelmét. A sikerhez vezető úton meg kellett küzdenie Kristoffersen és Feller tökéletest súroló második futamaival és Michael Matt délutánról hozott előnyével.

Hó az elmúlt este sem érkezett Horvátországba, a pályamunkások tevékenységére ezzel együtt sem lehetett panasz, teljesen vállalható szintre tuningolták a pályát.

Ki más, mint a horvátok legendás sízője, Ivica Kostelić kamerás futamával kezdődött a délutáni program. Kommentálása alapján is bizonyságot nyert, ízig-vérig ismeri a Crveni Spust nevű lejtőt. Aminek nyomvonalát az olaszok edzője, Simone Deldio tűzte, magától értetődő módon jóval technikásabbra, mint amit előző nap a hölgyek versenyén láthattunk.

Kereken nyolcvan síző csatolt lécet a mai napon, közte öt és fél horváttal. Titkon azért bíztunk abban, hogy Samsal Dalibor megéri pénzét, vagyis a belső körökben csak „Mr. Out” néven ismert honosított sízőnk egyrészt eltalál a célban, másrészről odacsap honfitársainak. Nos, ebből csak az egyik valósult meg…

e1

Nem a legkönnyebb feladat elsőre felmérni a futamot nyitó síző produkcióját, nos, Stefano Gross (5.) gesztusai és mimikája félreérthetetlenül leírta a tényhelyzetet. A letörésnél megtorpant, s későbbi tempója sem verdeste az egeket. A valószínű állítás hamar ténnyé vált, amint Michael Matt (1.) célba ért. Kranjszka Gora tavalyi győztese egészen más dinamikában tolta végig a pályát, nem lepett meg sokakat csaknem másfél másodperces hátrányával. Manfred Mölgg (12.)  csúszásából felismerhető volt, hogy azonos csapatban készül derék Stefanóval, a rutinos dél-tiroli hasonló bágyadtsággal szelte át a kapukat. A helyezés persze vállalható volt, de az élmezőnytől is jócskán kikapott.

Henrik Kristoffersen (3.) papíron nagyobb veszélynek tette volna ki Matt elsőségét, mint ami végül megvalósult. A norvég szakági győztesből azonban hiányzott a tőle megszokott dinamika, különösen a meredeket követő átkötésen. Szűk 6 tizednyi hátránya nem sejtetett jót a folytatásra nézve. Más kérdés, hogy Mattot Marcel Hirscher (2.) sem, így senki más nem tudta megelőzni. Az osztrákok háromszoros zágrábi győzője a felső szektort energikusabban síelte, a folytatásban viszont fordult a kocka, 2 tizednyi hátrány formájában. Úgy is írhatnánk, hogy hozta a rá jellemző konszolidált első futamát. André Myhrer (13.) egy pillanatig nem rúgott labdába, mind dinamikában, mind a kapuvételek távolságában elmaradt az osztrákoktól. Meg általában mindenkitől, csaknem 2 másodpercet szedett össze egyetlen futam leforgása alatt. A ranglista legjobbjait Fritz Dopfer (11.), tehát egy védett ranglistás menő zárta. Nem vallott szégyent, mert bár dobogós reményeitől (ha volt ilyen neki egyáltalán) elbúcsúzhatott, azért több nagyobb nevet is maga mögé utasított.

hirscher-action-0401_9f756_f_940x529

Alekszandr Horosilov (20.) lécei valósággal kotorták szélre a havat, s ez nem csupán az enyhe időjárásnak volt köszönhető. Nagyon mélyről síelt, nem igazán érzett rá a hóviszonyokra. Manuel Feller (4.) tette teljessé az osztrák örömöt, szokott agilis sízése stabilitással párosult idén már nem először, aminek meg is lett jutalma. Igaz, másodpercen kívül zárt, de olyannyira szétszakadt ma a mezőny, hogy ez is dobogós esélyt kínált számára. A legjobb ranglistás helyeket birtoklók betlisorozata nem ért véget, következett Dave Ryding (18.). Folyton kereste a tempót, a ritmust a brit, de csak nem találta meg. Alexis Pinturault (8.) szezonbeli egyik legjobb szlalomját produkálta, a választott tempót nagyobb megbicsaklás nélkül végigvitte. Mattias Hargin (17.) és Daniel Yule (15.) nem erőltették meg magukat, ami a kockázatvállalást illeti, hátrányuk ennek megfelelően szépen felcsúszott 2 szekundum fölé. Luca Ärni (6.) bemutatásában még várt ránk egy igazán agilis menet. A bátorság kifizetődött minden tényleges hiba ellenére. Julien Lizeroux (16.) teljesítménye csak a nagyátlagot bírta hozni.

1515082791450

A ranglista legjobbjai után nem szilárdult meg a TOP-10 személye, mi több, hárman is beverekedték magukat a legjobbak közé. Sebastian Foss-Solevåg (7.) egy elrontott sorozóval együtt tisztességesen helytállt, bár saját, s az őt követő Marco Schwarz (9.) hátránya is meghaladta a másodpercet a dobogóhoz mérten. Jean-Baptiste Grange (28.) rettentően enervált kísérlete után még az sem volt bizonyos, hogy egyáltalán továbbjut-e. Egy kétszeres világbajnoktól igazán méltatlan teljesítmény. Itt jegyezzük meg, hogy Vancouver olimpiai bajnokának, Giuliano Razzolinak (34.) mind távolabbnak tűnik a dél-koreai indulási hely megszerzése, mint ahogy a veterán Patrick Thaler (41.) is sorozatban sokadszor került pontzónán kívülre. Visszatérve az élmezőnyre, a 24-es rajtszámmal érkező Ramon Zenhäusern (10.) tette teljessé a TOP-10 mezőnyét.

Harmincon túlról Mark Engel (36-ossal a 22.) teljesített a legjobban, ő volt a nap legjobb amerikai szlalomosa, egyszersmind egyetlen továbbjutója. Őt követte még lassanként olimpiára is esélyesnek tűnő Cristian Deville (44-essel a 24.), a sérülése után talán lassan visszatérő Adam Žampa (42-essel a 25.), valamint a német David Kettener (33-assal a 30.).

Horvát sízőt ezúttal sem tudtak továbbszurkolni a nézők (nem is voltak ehhez elegen), a legjobban Matej Vidović (39.) szerepelt, szűk 5 tized választotta el a pontszerzés reményétől. Az ifjú Elias Kolega (50.) és Istok Rodeš (52.) képtelen kitörni a nemzetközi térben, Natko Zrnčić-Dim (60.) pedig alighanem egyik utolsó versenyét teljesítette hazai havon. Egykori honfitársuk, az elmúlt években a magyar szövetség dédelgetett kedvenceként síelgető Samsal Dalibor (56.) ezúttal legalább célba ért, de időeredménye, s 5,70-es elmaradása nem sejtet életképes sízést tőle.

Képtalálat a következőre: „zagreb sljeme”

Már besötétedett Zágrábban, mire a második futam első rajtolója az ifjú német David Ketterer volt, aki az utolsóelőtti kapura lépett rá, amiért hamar diszkvalifikálták is. Bár az utána rajtoló Erik Read (25.) és a korábban szebb napokat látott Jean-Baptieste Grange (26.) ugyan leértek, de a kiesőkön kívül csak Linus Straßert (27.) tudták megelőzni. Az első igazán mérvadó menetet végül Loïc Meillard (14.) mutatta be, aki ezzel több mint tíz versenyzőt átugrott. Adam Žampát (21.) korábban talán nagyobb tehetségnek könyvelték el, most annak is örülhetett, hogy számos világkupa ponttal lett gazdagabb. Christian Deville (23.) a mezőny egyik legidősebb tagjaként már nem régi lendületével teljesítette a pályát. Marc Digruber (19.) nem mai menetével váltja meg jegyét az osztrákok olimpiai csapatába. Tavaly még dobogós reményekkel várhatta itt a második futamot Marc Engel (24.), a nagy eredmény azonban továbbra is várat magára – ma egy jelentős hibát vétett egyébként sem túl erős futamában.

Victor Muffat-Jeandet (20.) egy szemre kimondottan jó futamot teljesített, de ennek talán a kellő tempó látta kárát. Khoroshilovtól (22.) alapvetően előrelépést várhattunk volna, de az ő stílusától áll az egyik legmesszebb a zágrábi nedves hó. Christian Hirschbühl (18.) menete nem volt igazán rossz, azonban a kapuk tövében kialakulni kezdő kádakkal megküzdött. Dave Ryding (7.) kiköszörülte az első futamban elszenvedett csorbát és egy másodperces előnye felét meg tudta őrizni a célig, amivel a nap egyik legnagyobb előrelépőjévé vált. Mattias Hargin (16.) túl sok élt használt, nem sok esélye volt konkurálni a brittel, ahogy Lizeraux (17.) is túlságosan darabos síelést mutatott be.

A reklámszünet után Daniel Yule (11.) síelt először, elsősorban a pálya elején vétett hibáit sajnálhatja, anélkül minden bizonnyal közel lett volna Rydinghoz. A svájcival szemben Nordbotten (15.) valamivel jobban kezdett, de végül nagyobb hátrányba fordult. Első parallel győzelme után Myhrernek (9.) a hagyományos változatban is bizonyítani kellett, egy-egy szélesebb kapuvétel bánhat igazán. A tavalyi győztes Manfred Mölgg (10.) volt az első, aki egy szektor után még jobban állt Rydingnál, ráadásul egy magabiztos sízéssel vissza is tudta építeni előnyét a meredeken, de végül az utolsó kapuk mégis a brit javára fordították a századokat. A nap első kiesőjére viszonylag sokat kellett várnunk, végül Fritz Dopfer lépett kapura a pálya felénél.

Ramon Zehnhäusern (13.) a pálya elején nem volt elég magabiztos, így Ryding már biztos top10-es helyezésnek örülhetett. Marco Schwarz (12.) szintén az első kapuk közt síelt a legrosszabbul – saját tempóját nem találta meg elég hamar. Alexis Pinturault (6.) inkább bevállalt egy-két kisebb hibát, de nem engedett óriási lendületéből. Ez a végén majdnem a kiesésbe került, de végül beért a célba és a francia személyében új éllovast köszönthettünk. Foss-Solevåg (8.) bicskája (mint sokaknak korábban) szintén a pálya eleji ritmustalan kapukba tört be. Ha hinni lehet a híreknek, Luca Ärni (5.) kimondottan szereti az enyhébb körülmények puhább pályáit – nagyszerű menetébe még egy komoly rontás is belefért, és bár a vezetést átvette öt versenyzővel a vége előtt, ez ma nem ért neki újabb dobogót. Stefano Gross rendkívül agresszívan támadta a pályát, rajtjára nem is lehetett panasz, a tempónak viszont egy kapura lépés lett az ára.

Manuel Feller (4.) meglepetésre az első futama mellé nagyszerű másodikat is be tudott mutatni, szinte hibát is alig lehetett felfedezni benne. Ha valakinek lehetett esélye Feller szinte tökéletes futamán javítani, akkor az egyik első választás biztos Henrik Kristoffersen (3.) lett volna. A norvég az egyre nagyobb kádak ellenére is a második futam legjobbját mutatta be, huszonnyolcadikként érkezve. Kristoffersen hátránya ugyan még így is jelentős volt a hátralévő két osztrákhoz képest, de ezzel már legalább nyomás alá tudta helyezni őket. Marcel Hirscher (1.) szokatlan módon kissé meg is remegett a teher alatt és a nagy igyekezetben már majdnem fél tucat kapu után távozni kényszerült a versenyből Az osztrák kötélidegei végül azonban aktiválódtak és a pálya közepére már ismét három tizeddel vezetett, és ebből végül egy tizedet a pálya aljáig meg is tudott őrizni. Kristoffersentől az egyik legőszintébb reakciót láthattuk aki hatalmas káromkodás után még a vezetőnek járó szponzorszékbe is jókorát belerúgott.

Már csak egyetlen ember állt Hirscher és karrierjének ötvenedik győzelme közt, Michael Matt (2.). Az fiatalabbik osztrák két tizedes előnyét egy szektor alatt megtriplázta, kihasználva ezzel Hirscher rontását. Azt sejteni lehetett, hogy a pálya közepén nem lehet konkurálni Hirscher klasszisával, de Matt meglepetésre épp az alsó szakaszon volt a kelleténél óvatosabb, így végül öt százados hátránnyal csak a második helyet tudta megkaparintani. Marcel Hirscher ötvenedik győzelmével beérte az örökranglistán Alberto Tombát, és már csak négy győzelemre van Hermann Maiertől.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 1:50,60
2. Michael Matt (AUT) +0,05
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,11
4. Manuel Feller (AUT) +0,79
5. Luca Ärni (SUI) +1,64
6. Alexis Pinturault (FRA) +1,89
7. Dave Ryding (GBR) +2,18
8. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) +2,19

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 354
2. H. Kristoffersen Norvégia 295
2. M. Matt Ausztria 228
4. L. Ärni Svájc 215
5. A. Myhrer Svédország 213
6. S. Foss-Solevåg Norvégia 169
7. D. Yule Svájc 164
8. D. Ryding Nagy-Britannia 134

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 674
2. H. Kristoffersen Norvégia 580
3. K. Jansrud Norvégia 480
4. A. Svindal Norvégia 454
5. A. Pinturault Franciaország 442
6. M. Mayer Ausztria 318
7. B. Feuz Svájc 316
8. M. Franz Ausztria 303

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s