Shiffrin és Myhrer a Holmenkollen győztesei

Mikael Shiffrin és André Myhrer győzelmével köszöntötte az újévet az alpesi sízők mezőnye. A városi versenynek nevezett parallel szlalomon az amerikai lány Wendy Holdenert győzte le a döntőbe, mögöttük Melanie Meillard végzett. André Myhre mellé a dobogóra Michael Matt és Linus Straßer állhattak még fel.

Nem gondoltam volna, hogy a fenti címet valaha is leírom egy alpesi síverseny riportjában. Az Oslo melletti Holmenkollen ad otthont minden évben az északi sízők legendás versenyeinek, de a Nemzetközi Síszövetség tervei szerint a síugrósánc ellenlejtőjén minden év január 1-jén megrendeznék a parallel szlalomot is. Ennek láthattuk ma első felvonását, amint az alpesi sízők bevették a Holmenkollenbakkent.

FIS Alpine World Cup Tour fényképe.

A városi versenyeken az impozáns háttéren kívül több minden is eltér lebonyolítás tekintetében a karácsony előtti parallelektől. A résztvevők számát tekintve csak 16-an versenyeznek, ráadásul minden fordulóban két futamot rendeznek – egyet a kék, egyet a piros pályán. Ezen kívül itt nincs vigaszág az ötödik helyért; csak az elődöntők vesztesei meccselhetnek egy újabb kört a bronzmeccsen. További egyedi elem, hogy a férfiak és a nők versenye egyszerre zajlik, így a mi beszámolónk is eltér a megszokottól: nem két külön részben, hanem a lebonyolítással egyezően, párhuzamosan próbáljuk továbbadni az eseményeket.

A hölgyek nyolcaddöntőiben hatalmas meglepetések nem történtek. Továbbjutott többe közt Shiffrin, Holdener, Schild és Vlhová; továbbá a városi versenyt már nyerő Lena Dürr is. Az egyik legérdekesebb párharcnak előzetesen a Hansdotter-Curtoni csatát gondolhattuk. Az olasz dobogóra állhatott a courcheveli parallel szlalomon, de végül a magasabban rangsorolt svéd magabiztosan lépett tovább a negyeddöntőbe. A norvég házi viadalban Maren Skjøld győzedelmeskedett, míg Ana Bučik hatalmas felzárkózással sem tudta visszafordítani az első futamos bukása miatt hozott hátrányt, így Melanie Meillard révén egy további svájci is a negyeddöntőbe került.

A férfiaknál a legpikánsabb párosítással kezdődött a verseny: Marcel Hirschert két futamon keresztül is komolyan meg tudta szorongatni Kjetil Jansrud, de végül a norvég egy tizedes hátránnyal búcsúzni kényszerült. Míg Alexis Pinturault nagyon szoros menetben kapott ki Miachael Mattól, addig Ryding, Ärni és Foss-Solevåg könnyedén nyerték saját futamaikat. André Myhrer esetében szinte minden parallelversenyen szóba kerül, hogy egyértelmű specialista, ennek megfelelően verte Hargint. Daniel Yule az első körben kaput tévesztett, emiatt fél másodpercet kellett ledolgoznia Dopferrel szemben, ami szinte példa nélküli teljesítménnyel sikerült a svájcinak. Ami a nap legnagyobb meglepetése volt, hogy Henrik Kristoffersen egy óriási hiba után búcsúzni kényszerült, így a tavalyi stockholmi győztes Straßer jutott tovább.

A női negyeddöntőkben Mikaela Shiffrin ismét meggyőző teljesítmény mutatott, ehhez pedig még hozzájöttek Dürr hibái is. Hansdotternek könnyű dolga volt: egy szoros első futamot követően Schild a másodikban kaput tévesztett. Wendy Holdener pedig roppant dominanciával utasította maga mögé Skjøldöt. Ezzel a négy legmagasabban rangsorolt versenyző közül már csak Vlhová hiányzott az elődöntős mezőnyben, de Melanie Meillard nagyon jó rajttal és tiszta futammal verte a szlovák lányt.

Michael Matt muss sich in Oslo nur Andre Myhrer geschlagen geben

A férfiaknál nem kellett az utolsó párosig várni a meglepetésre: Marcel Hirscher nagy előny után rontott, így a nagyot hajrázó Dave Ryding léphetett tovább a potenciális győzelem felé. Az osztrákoknak ettől függetlenül nem kellett elkeserdniük; egyrészt Hirscher mindegyik összetett ellenfelénél több pontot szerzett, másrészt Michael Matt meg tudta verni Luca Ärnit. Foss-Solevåg személyében az utolsó norvég is búcsúzott az este folyamán, őt André Myhrer utasította maga mögé. Linus Straßert már nyugodtan nevezhetjük parallel-specialistának, Daniel Yule ugyanis túl sok kockázatott vállalt ellene, így végül háton csúszva „teljesítette” a táv felét.

Mikaela Shiffrin a folytatásban is domináns sízést mutatott be, ezúttal Frida Hansdotter maradt alul az amerikaival szemben, ráadásul a különbség sem volt elhanyagolhatü két menet után. A döntőben egy svájci helye már biztos volt, csak a személy volt kérdéses. Míg az első futamban viszonylag szoros versenyt láthattunk, addig a másodikban már Wendy Holdener precíz sízése mellé nagyszerű tempót is talált, amivel Melanie Meillard a bronzdöntőbe kényszerült.

Az urak versenyében Dave Ryding az első futamban esett hatalmasat előnyből, ami után sokáig feküdt még a havon, mielőtt felkelt volna. A jelentsort látva az is kérdéses volt, hogy a brit még egyszer beáll a rajtba az este folyamán, de végül mégis elrajtolt, azonban fél másodperces hátránya túlságosan nagynak bizonyult. Bár Mario Matt nem síelt tisztán, Ryding pedig ismét óriásit hajrázott, de végül már nem tudta teljesen lefaragni a hátrányt. A másik elődöntőben André Myhrer már az első futamban meggyzőző előnyt szerzett Straßerrel szemben, amiből a pályacserét követően is meg tudott őrizni két tizedet.

Melanie Meillard és Frida Hansdotter küzdhettek a női verseny harmadik helyéért, és az elős futamban végig fej-fej mellett síeltek, az óra azonban a svájci neve mellett jelzett három szátados vezetést féltávnál. A döntő első futamában szintén századok döntöttek: Wendy Holdener rajthibát követően tudott egy századra visszazárkózni Mikaela Shiffrinre. A harmadik helyért folyó küzdelemben a második futam is egészen a célig szoros maradt, végül Meillard jobb hajrájának köszönhette élete első dobogós helyezését. Mikaela Shiffrin a rajt után hamar szert tett egy kisebb előnyre, amit már nem is adott el a célig, így Holdenernek be kellett érnie a második hellyel.

Michael Matt tombe en finale contre Andre Myhrer

A férfiak bronzmeccsének első felvonásában Linus Straßer nagyon agresszív menettel viszonylag jelentős, háromtizedes előnyt harcolt ki az ezúttal kissé visszafogottabban versenyző Dave Rydinggal szemben. André Myhrer életében harmadszor síelhetett parallel döntőt, azonban eddig győznie még nem sikerült egyszer sem. Első futamos teljesítménye alapján ezt a pechsorozatot nem akarta tovább folytatni, magabiztosan, huszonhat századdal utasította maga mögé Michael Mattot. Rydingnak sokba került az első futamban szerzett hátránya és ezt a már többször bemutatott remek hajrájával sem tudta teljesen lefaragni a célig. Ezzel Linus Straßer újabb dobogós helyezésnek örülhetett parallel versenyen. A döntőben Matt már a rajtban ledolgozta szinte teljes hátrányát, de Myhrer még magasabb fokozatra tudott kapcsolni, ráadásul az osztrák végül el is esett, így a svéd négy dobogós helyezés után első győzelmének örülhetett a szakágban.

A női verseny végeredményes

Hely Versenyző Eredmény
1. Mikaela SHIFFRIN (USA)
2. Wendy HOLDENER (SUI) +0,17
3. Melanie MEILLARD (SUI)
4. Frida HANSDOTTER (SWE) +0,10
5. Lena DÜRR (GER) negyeddöntő
5. Bernadette SCHILD (AUT) negyeddöntő
5. Maren SKJØLD (NOR) negyeddöntő
5. Petra VLHOVÁ (SVK) negyeddöntő

A férfi verseny végeredménye

Hely Versenyző Eredmény
1.  André MYHRER (SWE)
2.  Michael MATT (AUT)  DNF
3.  Linus STRAßER (GER)
4.  Dave RYDING (GBR)  +0,10
5.  Marcel HIRSCHER (AUT)  negyeddöntő
5.  Luca ÄRNI (SUI)  negyeddöntő
5.  Sebastian FOSS-SOLEVÅG (NOR)  negyeddöntő
5.  Daniel YULE (SUI)  negyeddöntő

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s