Shiffrin dominált Lienzben is; Luc Alphand leánya berobbant a világelitbe

 

Aligha lehetett kérdéses a győztes személye előzetesen, Mikaela Shiffrin pedig annak rendje, s módja szerint győzelemre váltotta esélyességét. Lehengerlő délelőtti futamát egy önmaga szintjén biztonsági követte. A dobogó felállása már délelőtt eldőlt, egy helycserére került sor még délután, Wendy Holdener egy roppant ambiciózus második futammal beelőzte Frida Hansdottert. Bernadette Schild révén örülhettek egy picit az osztrákok, míg az ötödik pozícióban holtverseny alakult ki a levi győztes Petra Vlhová és a nap meglepetésembere, a 35-s rajtszámmal nagyot hasító Estelle Alphand közt.


Mint minden páratlan évben, úgy 2017-ben is Lienz ad otthont a nők két ünnep közti seregszemléjének. A kelet-tiroli település a XIII. század közepén kapott városi rangot, s ha a turisták a sízésen kívül kis történelmi háttérre is kíváncsiak, akkor is bőven adódik nézelődnivaló.

Az időjárási előrejelzések alapján a rendezőség megcserélte a két verseny napját, a frissen hullott jelentős hómennyiség miatt előbb került sorra a szlalom, csak aztán az óriás-műlesiklás. Szélmozgás nem igen volt jellemző, a hőmérsékletre sem lehetett panasz, mert bár átlépte a fagypontot, az 1 Celsius-fok nem adott okot aggodalomra.

Három nagyobb név hiányzott az amúgy 72 főt számláló rajtlistáról. Marie-Michéle Gagnon december elején szakította el keresztszalagját, mely egy kiadós vállsérüléssel együtt kiírta a teljes idényről. Veronika Vélez-Zuzulovát hamarabb elérte végzete, Michaela Kirchgasser esete a legfrissebb. Az osztrák veterán Courchevelben rándította meg szalagjait, ami csontzúzódással párosulva sem olyan súlyos eset, mint elsőre sejteni vélték.

A legtöbben Shiffrin és Vlhová párharcát irányozták elő. A tűzőmesterek neve is erre engedett következtetni, elvégre délelőtt az amerikai Jeff Lackey, míg délután Livio Magoni, a szlovák nemzeti csapat trénere kapott lehetőséget. (Utóbbi ugyebár anno Tina Maze oldalán ért el hangzatos sikereket.)

audifisalpineskiworldcupwomengiantgncud7429uul

A Schlossberg napi állapotát a legmagasabban jegyzett osztrák szlalomos, Bernadette Schild (5.) mérhette fel elsőként. Viszonylag stabil, ám nem különösebben agilis menettel jelentkezett a hazaiak üdvöskéje. Mikaela Shiffrin (1.) hat esztendeje ugyanitt ünnepelhette első dobogóját a Világkupában (16 évesen). Belekezdett az erődemonstrációba, 1,70-es előny került neve mellé. Szokás szerint kereste a limitet, egy apró megingással együtt sem lehetett igazán semmire sem panasza. Lehengerlően síelt, íme:

audifisalpineskiworldcupwomengiantr13v9d4-ferl

Frida Hansdotter (2.) gyakorlatilag hiba nélkül, remek íveken síelt, de frekvenciában szemre is jócskán elmaradt az amerikaitól. Másodpercen túli hátránya nem ért senkit meglepetésként. Petra Vlhová (4.) mimikája maga a pszichológiai tanulmány. Ok, érezhette, jobban megküzd az ideális ívért, mint kellett volna, de nem szokott mindez bő másfél másodperces hátrányt hozni. Gyorsan át is állíthattuk agyunkat a Shiffrinen túli világra. Ebből a megközelítésből nézve nem tűnt rossznak Nina Haver-Løseth (9.) menete, elvégre Hansdottertől mindössze 5 tized választotta meg. Szemre is magabiztosabban tette dolgát, mint idén bármikor szlalomban.

audifisalpineskiworldcupwomengiantyv6q2z4ehmil

Wendy Holdener (3.) nagy csatát folytatott a „norvégosan” bordó síruhában lévő svéddel, egy hajszálnyival elmaradt tőle. Kevésbé ment pattogósan a laposabb részeken. Emelie Wikström igencsak óvatosra vette a figurát, ezzel együtt akadt pár necces kapuvétele, túlfordulása. Összességében már a 3 másodpercet is túllépte hátránya, vagyis a többiekhez mérten is gyengélkedett.

audifisalpineskiworldcupwomengiantyzfqx9okuevl

Ana Bucik napja hamar végéhez ért. Még az első időmérési pont előtt késésbe került, s a szokott módon bedőlve fejezte be futamát. Meglátszott Michelle Gisin (19.) mozgásán, hogy lassan átállni látszik a gyors számokra. Igaz, közvetlen riválisaitól nem választotta el méretes különbség. Kb. ugyanezzel a szűk másodpercnyi elmaradással kalkulálhatott Christina Geiger (8.). Kezd kikászálódni a hullámvölgyből, ami esetében annyit tesz, hogy szorgosan gyűjtögeti a nagyobb pontmennyiségeket. S nem utolsó sorban mind gyakrabban veri honfitársát. Igaz, Lena Dürr részéről akadt egy méretes ritmustévesztés. Két német után két svájci került sorra – két generációt képviselve. Bőven vállalt rizikót Denise Feierabend (12.), ebből természetszerűleg hibák következtek, a Shiffrin-mentes lista élvonalához gond nélkül becsatlakozott. Melanie Meillard (6.) szebb íveken, kevésbé darabosan tudta le a nehezebb részeket, mondhatni pariban volt mindenkivel, a jenki lányon kívül. Maren Skjøld (38.) átesett a ló túloldalára, hibáktól hemzsegő menete után kétszer annyi hátrányt szedett be, mint a fiatal svájci. Chiara Costazza (7.) hozta idei stabil teljesítményét, a tempóval sem akadtak nagy gondok.

audifisalpineskiworldcupwomengiantwlc-dqsoxnel

Röpke reklámszünet után hazai síző próbálkozhatott, Katharina Truppe (30.) menetében a lelkesedést méltatni kell, ennyi hiba mellett persze nem lehetséges kilépni a resztliből. Irene Curtoni (16.) biztató meredek után terpeszt állt a lankán, onnantól nyilván csak a kármentés maradt. Két erős szektoridővel nyitott Resi Stiegler (21.), a folytatásban tovaszállt lendülete, árnyékát nem sikerült átlépnie. Ami nem jött össze az amerikainak, sikerrel teljesítette Marina Wallner (10.). A német szlalomos lányokra nem lehetett panasz.

11138093_458783647657970_6517387725011504352_n

Kipingált, félmeztelen férfiak dacolnak a tüdőgyulladással, félreérthetetlen momentum: érkezik Carmen Thalmann (28.). Lefagyott a jókedv, a sérülése után visszakapaszkodó karintiai enervált sízéssel rukkolt elő. Anna Swenn Larsson (14.) kevesebb, Erin Mielzynski (22.) több hibával tudta le kockázatvállalós menetét.

Újabb reklámszünet, a pályamunkások dolgoznak, hiszen osztrák síző érkezett a pauza után. Katharina Gallhuber (11.) élt a sansszal, bátor, koncentrált sízéssel kis híján befért a TOP-10-be. Hosszú várakozás után Adéline Baud Mugnier (24.) révén francia szlalomost is köszönthettünk a pályán, de sem ő, sem Maruša Ferk (31.) nem alkotott igazán maradandót. Pár bravúreredménynek hála immáron harmincon belüli rajtszámmal síelhetett Stephanie Brunner (18.). Kicsit túltolta hevességben, a második futamért azért nem kellett izgulnia. Sok rizikót nem vállalt Manuela Mölgg (20.), nemhiába, az ő napja holnap jöhet el a Schlossbergen. Maren Wiesler (25.) a lankán elvesztegetett időnek látta kárát, az első harmincast záró franciák teljesítményét pedig nehéz pozitívan értékelni. Nastasia Noens egy korai kapura lépéssel búcsúzott, míg Anne-Sophie Barthet (43.) csak nagyritkán talált rá a pálya ritmusára. Tökutolsó helyre sorolt, a továbbjutásról lemondhatott.

Nem termett sokaknak babér harmincon túlról, igaz, akik beverekedték magukat a TOP-30-ba, kiemelkedően jó pozíciót harcoltak ki maguknak. Katharina Liensberger (34-essel a 13.) az osztrákokat örvendeztette, meglepetésre Roni Remme (37-essel a 17.) végzett legelőrébb a kanadai csapatból. Estelle Alphand (35-össel a 23.) újabb második futamot síelhetett svéd színekben, svájci részről Aline Danioth (48-assal a 29.) tette teljessé a délután. A szerbek is delegáltak egy sízőt a folytatásra, Nevena Ignjatović (31-essel a 27.) nagy lépést tett az alacsonyabb rajtszámok irányába.


Délután is osztrák nyitotta a menetek sorát, Truppe (17.) alapideje egy darabig tartotta magát, a biztonságit síelő Danioth, majd az igencsak darabosan mozgó Thalmann (27.) sem veszélyeztette elsőségét. Ignjatović (24.) a biztos pontszerzés reményében az első rontás után visszafogta magát, s kellemetlen meglepetésre Wikström meghúzta lábát délelőtt, nem állt rajthoz. Wiesler (16.) szakította meg Truppe sorozatát, ha kevéssel is, de a tabella élére ugrott a fiatal német. Két francia közül azonban csak az egyiket sikerült kiszurkolnia. Baud Mugnier (17.) egyetlen ritmustévesztéssel bukta el a vezetést, Estelle Alphand (5.) már nem tette meg ezt a szívességet. Mi több, az egykori lesikló világbajnok leánykája combosnak mondható 65 századot osztott ki a leváltott éllovasnak. Élete legjobb VK- helyezése erőteljesen benne volt a pakliban, a helyezés szépségére viszont ekkor még aligha gondolhatott. Mielzynski talán az aktuális dobogóért versenyben lehetett volna, pechére kb. 4-5 kapuval a vége előtt súlyos késésbe keveredett, nem bírt pályán maradni.

9e5f0644-3ea0-44fc-bb8b-87ce6cdfc8d9

Stiegler (25.) egy darabig komolyan veszélyeztette Alphand vezető helyét, mígnem a letörésnél komoly teret nem vesztett, onnantól csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses. Mölgg (21.) kevésbé pattogós sízése eleve esélytelennek mutatkozott bármi komoly eredményre, s Gisin (13.) se igazán szedte úgy csülkeit, mint az üdvös lett volna. A pillanatnyi második helyre azért befért. Brunner (14.) küzdelmes pályát síelt, egy két-három kapura korlátozódó késéssorozattal elvágta esélyét, egy aktuális TOP-3-nál nem telt többre. Remme (26.) élete első Világkupa-pontszerzéséért mindent beáldozott, túlóvatoskodta a dolgot. Curtoni (15.) kimért sízése egészen az utolsó szektorig gyümölcsöződni látszott. Alphand záró szakaszáról mindent elárul, hogy bő másodpercet szórt ki rutinos olasz kollégájának.

A helyzet nem változott érdemben a reklámszünet után sem, klasszis különbség formálódott Alphand és a többiek közt a pálya végi lankásabb részen. Dürr (12.) egy durva fékezéssel dobta el esélyét, Swenn Larsson (22.) dekoncentrált és Liensberger (23.) túlzottan impulzív sízésétől nem kellett aggódnia a svéd-franciának. Feierabend (9.) még egész tisztességesen helytállt, az igazi veszélyt azonban nem ő, hanem a szurkolók által is támogatott Katharina Gallhuber (7.) jelentette. Ám hiába a bő 5 tizednyi fór két szektor után, ezt sem tartott ki a végéig. Egyébként élményszámba menő stílusban csúszta végig a pályát a fiatal osztrák. Wallnernél (20.) visszatértünk a régi mederbe. Ok, akadtak szögletes kapuk tömegében, az a tény, hogy csaknem 2 másodpercet bukott a svéd-franciával szemben, nehezen volt magyarázható. Alphand királynősége pedig kitartott a következő reklámig, Haver-Løseth (11.) dinamikus, de néha túl direkt ívvételeivel szintúgy sansztalan volt vele szemben.

A munkások karbantartották a pályát, ez lehetett volna Christina Geiger (8.) nagy esélye. Nem élt vele, ő speciel 6 tizednyi előnyről lassult be úgy a legvégére, hogy Gallhubert sem sikerült maga mögött tartania. Costazza egy lába közé vett kapuval fejezte be igencsak agilisan indult futamát. Ha valaki véget vethetett volna Alphand szériájának, akkor az a hasonlóan tehetséges Melanie Meillard (9.) lehetett volna. Ő már másodpercet meghaladó előnnyel érkezett délelőttről, de ez sem volt elegendő, a nehezebb kanyarokat elizgulta, túl távol került a stangliktól.

audifisalpineskiworldcupwomengiantptxsp0oi1lcl

A rutin kifizetődött, Bernadette Schild (4.) volt első aznap délután, aki bármely szektorban jobban haladt egy kicsivel az Alphand- lánynál, s bár a végén belebonyolódott a dolgokba, 5 aprócska század megmaradt temérdek előnyéből. Bődületes tempóval kezdett Petra Vlhová (5.), fel is tornázta előnyét fél másodpercre. A letörésnél aztán komoly késésbe került, de minden téren versenyben maradt. A célvonalat Alphand-nal holtversenyben a második helyen érte el.

audifisalpineskiworldcupwomengiantr13v9d4-ferl1

Wendy Holdener (2.) igazi klasszishoz hűen viselte a terhet. Úgy síelt végig a határon, hogy ritmustévesztést nem lehetett felfedezni menetében. S nem utolsósorban, közel 9 tizednyi előnye talán némi nyomásnak tehette ki az amerikai zsenit. Frida Hansdotter (3.) sem rezzent meg a történésektől, beleállt a kihívásba. Sokat sejtető volt azért, hogy pár jól kivehető túlvállalás dacára alig kapott pár tizedet a svájcitól. Gyakorlatilag már ekkor eldőlt, hogy Mikaela Shiffrint (1.) ma is csak egy kapura lépés foszthatja meg győzelmétől. Nem így történt, mert bár délután elmaradt a legjobbaktól, nyolcvanegynéhány század csak kitartott a végéig.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomengiant1qd1yf7fckol

Harminchatodik győzelmét jegyzi a Világkupában, 22 éves korában még senki nem állt ilyen mutatókkal. Ha ilyen ütemben termeli tovább az első helyeket, már ebben a szezonban beelőzheti simán a koedukált örökranglista 10. helyét elfoglaló Anja Pärsont. Szlalomban 27 sikernél tart, nyolc újabb választja Marlies Schild mutatójától. A szakágit, de pláne az összetett pontversenyt természetesen hatalmas fölénnyel vezeti. Wendy Holdener a 15., Frida Hansdotter a 27. alkalommal állhatott VK- dobogóra.

olympia_jugendspiele_alphand_body_a-2120925

Estelle Alphand-ról pár gondolat kikívánkozik. Édesapja, Luc Alphand 10 Világkupa-győzelem gazdája, az első a sporttörténelemben, akinek sikerült a két gyors számmal összetett pontversenyt nyernie (96/97), a lesiklás háromszorosan koronázott királya, még ha világversenyekről egy vb-bronzéremnél többre nem futotta. Utóbb az autósportban is kipróbálta magát, megnyerte a Dakar-ralit, majd kilenc alkalommal is elrajtolt a Le Mans-i 24 órás viadalon.

Estelle 1995-ben született, első nagyobb sikerét az innsbrucki Ifjúsági Olimpián aratta, amikor is két ezüstérem mellé egy aranyérmet is nyakába akasztottak, mégpedig Szuper-G-ben. Sokrétűsége már kiskorában megmutatkozott, mert bár legtöbb jó eredménye a technikai számokhoz kötődött, junior-vb-4. helyét lesiklásban szerezte, s nem mellékesen 2016-ban megnyerte a francia bajnoki címet. Majd friss bajnokként átigazolt a svéd nemzeti csapathoz, amit megtehetett, mivel egyfelől anyukája révén svéd állampolgársággal is rendezett, másrészt a francia szövetség nem gördített akadályt az “országváltás” elé.

A váltás a jelek szerint bejött, ugyanis már az előző idényben sorjáztak a pontszerző helyek, idén pedig ott tartunk, hogy ahol rajthoz áll, az egy szem Worley-n kívül valamennyi franciát legyőzi.

Ha az idő is engedi, holnap óriás-műlesiklással búcsúztatják az óévet a hölgyek.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:43,87
2. Wendy Holdener (SLO) +0,89
3. Frida Hansdotter (SWE) +1,22
4. Bernadette Schild (AUT) +1,77
5. Estelle Alphand (SWE) +1,82
5. Petra Vlhová (SVK) +1,82
7. Katharina Gallhuber (AUT) +2,01
8. Christina Geiger (GER) +2,21

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 380
2. P. Vlhová Szlovákia 305
2. W. Holdener Svájc 185
4. F. Hansdotter Svédország 181
5. D. Feierabend Svájc 126
6. B. Schild Ausztria 122
7. M. Meillard Svájc 98
7. I. Curtoni Olaszország 98

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 821
2. V. Rebensburg Németország 430
3. T. Weirather Liechtenstein 374
4. P. Vlhová Szlovákia 349
5. M. Gisin Svájc 323
6. T. Worley Franciaország 286
7. R. Mowinckel Norvégia 283
8. W. Holdener Svájc 278

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s