Biatlon: Dahlmeier és Fourcade is elkezdte

biatlon

A női és a férfi egyéni indításos is a favorit remeklésével ért véget. A mezőny rendesen megküzdött a még a síugrók számára is megoldhatatlan feladatokat hozó „szélviharral”. Mindkét nem esetén  fehérorosz versenyző állt a dobogó legalsó fokán.

 

Ha a svédországi Östersund, akkor töménytelen hó, és csillapíthatatlan szél a két legfőbb ismérv. A biatlon (vagy ha úgy tetszik sílövészet…) legjobbjai az észak-európai fellegvárban indították útjára a végeláthatatlan hosszúságú idényt.

biatlon

Női egyéni indításos (15 km)

A nyitóverseny a nők 15 kilométeres egyéni indításos volt, amely szakág rendszeresen felborítja a papírformát, sokszor okozhat pupillatágító meglepetést. Nem volt másként ezúttal sem, ugyan a győztes személye egyáltalán nem számít bele ebbe a kategóriába, ám a harmadik, a 28 éves létére élete (a körülmények ellenére 20-ból 20-szor pontosan célzó) eredményét elérő fehérorosz (ha itt Darija Domracseva neve érkezne, mindenki felhúzná a vállát) Darija Jurkevics. Kettejük közé a francia Anais Bescond férkőzött be, aki az utolsó álló célzás során dobta el magától a világkupa-sikert.
Az immáron kétgyermekes anyukaként tetszelgő Magdalena Neuner utódjaként rendre nagy nyomás alatt versenyző győztes ekként értékelte a versenyt.
 “Mindenki nagyot harcolt a lövészettel. Ebben a számban még sosem győztes két hibával. Természetesen nagy öröm ez számomra.”   

 

 Nem kerülhette el a figyelmünket a vert mezőnyben végző, ám a leggyorsabb sífutást bemutató cseh Gabriela Soukalova (jelenleg már Koukalova) 7 hibás baklövése sem, valamint a szintén remek képességű olasz Dorothea Wierer ingatag (szintén 7 hiba) teljesítménye.

biatlon
Férfi egyéni indításos (20 km)  

Az uraknál nyugodtan kijelenthetjük, hogy kitart a francia szupersztár, a sokszoros olimpiai – és világbajnok Martin Fourcade uralma. Az elmúlt 5 év összetett Világkupa-győztese ismételten remekül élt a riválisok által felkínált lehetőséggel – A norvég Johannes Thingnes Böe az utolsó öt lövésnél kétszer is vétett.  Ez volt a francia 48. egyéni sikere, és 92. egyéni dobogója – ilyen számokkal csak a nagy öreg Ole Einar Björndalen rendelkezik.
A két nagyságot – akit jócskán doppingolt Jurkevics egy nappal korább isikere – a fehérorosz Vlagyimir Csepelin követte a dobogó harmadik fokán.
A nap negatív meglepetését a németek hozták, akik többedmagukkal a vert mezőnyben sínylődtek, a legtöbbre hivatott képviselőjük, Simon Schempp 7 hibával csak a 48. lett.

Hétvégén folytatása következik….