Biatlon-vb: Martin Fourcade 8. aranyát szerezte

biatlon Biatlon Világbajnokság

Az oslói világbajnokság férfi sprintversenyében nem született meglepetés, a francia Martin Fourcade nyerte a világbajnoki aranyat, megelőzve a legenda Ole Einar Bjoerndalent, aki a hazaiak nagy örömére ezüstérmes lett, valamint a nagy meglepetést, az ukrán Szergej Szemenovot.

 

Martin Fourcade 8-as rajtszámmal indult, és nyolcadik világbajnoki aranyára készült, akik hisznek a számmisztikában, azok már előre tudták mi lesz a végeredmény. Azok után pedig, hogy napjaink legjobb biatlonosa hibátlanul lőtt mind a fekvő, mind az álló lövészetben, gyakorlatilag garantálható volt, hogy megnyeri a sprintszámot. Az utolsó körben őrült futást produkált, és majdnem fél perces előnnyel nyert. Voltak olyanok, akik megelőzhették volna, például Johannes Thingnes Boe, de a norvég a második lövészetben rontott, és csak a 4. lett. Emil Hegle Svendsen is sokáig jól állt, de ő is rontott az álló lövészetben, ráadásul még el is fáradt, így esélye sem volt a dobogóra sem.

biatlon Biatlon Világbajnokság

Az 53-as rajtszámmal induló Ole Einar Bjoerndalen viszont hibátlan maradt, tőle meg nem várhatja el az ember, hogy felvegye a versenyt Fourcade-dal. Nem is tudta, de őt ez nem érdekli, pályafutása 13. ezüstérmét szerezte meg a világbajnokságokon. Emellett 19 aranya, és 9 bronzérme van, tehát ez volt pályafutása 41. érme!

biatlon Biatlon Világbajnokság

A harmadik helyen Szergej Szemenov végzett, az ukrán versenyző hibátlanul lőtt, és mindösszesen fél másodperccel maradt el „A Biatlon Királya” mögött. Ez volt pályafutása első érme világeseményen.

Voltak nagy csalódások is, az elsőként induló orosz Anton Shipulin 2 hibával 45. lett, Tarjei Boe, aki az összetett világkupa 3. helyén áll, négyszer is rontott, és csak az 54. lett. A mezőnyben ott volt Gombos Károly is, a magyar versenyző háromszor hibázott, egyszer a fekvőben, kétszer az állóban, és a 102 főt számláló mezőnyben 96. lett. A holnapi üldözéses versenyre hatvanan kvalifikálják magukat, tehát nem lesz ott a magyar versenyző.

biatlon Biatlon Világbajnokság