Északi összetett: Frenzelt a bukás sem akadályozta a győzelemben

északi összetett Északi Összetett Világkupa egyéb Eric Frenzel Seefeld Ausztria

A német világsztár sorozatban 11-szer nyert Seefeldben, és a világkupa futamgyőzelmek terén beérte kapitányát, Ronny Ackermannt. A 27 éves németet még a síugrásban elkövetett esés sem vetette vissza.

 

Végeláthatatlan hóesés fogadta az északi összetett legjobbjait a rendhagyó seefeldi hétvége záróakkordját. A versenyt 2 óra csúszással tudták csak megrendezni, addigra sikerült letakarítani a 110 méteres sánc nyomvonalát. A mai végeredmény persze nagyban függött az előző két napitól, és mivel pénteken és szombaton is folytatódott a német Eric Frenzel páratlan sorozata, így szinte mindenki totálisan eldöntöttnek vélte a viadalt. Csakhogy a szakadatlan hóesés belezavart a legjobbak ugrásaiba, főleg Frenzelébe, aki 99,5 méteres repülése után elesett az érkezésnél, így jócskán lepontozták. Ennek – és a 103,5 méteres ugrásnak – köszönhetően a japán Akito Watabe 56 másodperccel hamarabb rajtolhatott a 15-ről 10 kilométerre rövidített sífutószakaszon.

északi összetett Északi Összetett Világkupa egyéb Eric Frenzel Seefeld Ausztria

A hozzáértők előre odaadták a vasárnapi sikerért járó 200 pontot az örök második Watabénak. Seefeld igazi ura viszont nem adta fel, a táv első feléig 20 másodpercet ledolgozott a hátrányából, a vége előtt 2,5 kilométerrel pedig már csak 25 s volt a differencia, ami nem létező erőtartalékot gerjesztett Frenzelben. A germán ásznak az is kedvezett, hogy a havazás lassította a pályàt, segítve ezzel a fizikálisan erősebb versenyzőket. Másféllel a vége előtt változtatott mai taktikáján Frenzel, megérezve a vér szagát feladta a szisztematikus felzárkózást, és futott, mint aki az életéért rohan. Watabe elfogyott, olyannyira belassult, hogy az utolsó kilométeren fél percet kapott a történelmi sikerért hajtó Frenzeltől.

északi összetett Északi Összetett Világkupa egyéb Eric Frenzel Seefeld Ausztria

A 27 éves – a mai napon mindenkinél gyorsabban sífutó –  Frenzel ezzel, a Seefeldben aratott tizenkettedik, összességében 28. világkupa futamgyőzelmével utolérte kapitányát, Ronny Ackermannt, és megcélozhatja az utolérhetetlennek hitt finn Hannu Manninen által elért 48 sikert.

A vk- összetett most már olyan képet fest, amit a legtöbben vizionáltak a szezon ezen részére: Frenzel előnye 100 pontra nőtt honfitársa, Fabian Riessle előtt. A fiatalabb német ma harmadikként végzett, lehajrázva egy hatalmas boly összeg tagját.

Az összetett Világkupa állása:

  1. Eric Frenzel (német) 671 pont
  2. Fabian Riessle (német) 574
  3. Akito Watabe (japán) 554