Biatlon: Dahlmeier bakija fosztotta meg a német váltót a győzelemtől

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

Az északi férfiak sallangmentesen teljesítették a 4 x 7,5 kilométert, a hölgyeknél viszont egy Dahlmeier-baki miatt maradt el a várt hazai győzelem.

 

Vasárnap a női váltóval ért véget a kéthetes, a tervezettnél jóval hosszabb Ruhpolding-i  sílövő-seregszemle.  A szokásokkal ellentétben két nap választotta el egymástól a két váltóversenyt, először a férfiak, majd a hölgyek estek túl a 4×7,5 és a 4×6 kilométeres távon.

Az uraknál egyértelműen a norvégok tűntek befutónak, mivel négy váltótagjukból három remek formában volt – a kakukktojás a betegséggel bajlódó Ole Einar Björndalen. Az északiak mellett még a franciák és oroszok áhítozhattak a győzelemre, de ehhez tőlük mindenképpen pontos lövészet mellett pazar futóteljesítmény szükségeltetett.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

A futam első két embere alatt a norvégok még nem tartózkodtam az élen – az első váltásnál a lettek (ők végül a 22. helyen végeztek), a másodiknál a franciák ültek az átmeneti trónon. Onnantól viszont már nem volt pardon, Tarjei Böe és Emile Hegle Svenden magához ragadta a stafétát, és legyűrte riválisait. A galloknál a harmadik ember, Simon Desthieux szállt el (16 lövésből sem tudta leszedni a 10 táblát), az oroszoknál szintén a harmadik versenyző, Makszim Cvetkov bakizott. Anton Sipulin ugyan próbálta menteni a menthetőt, de ez végül egy tisztes második helyhez volt elég.

A mindig erős németeknél Johannes Kühn főzte a fekete levest, a fiatal német az álló sorozatban 8 lövésből csak 2-szer (!!) talált célt, ami utánozhatatlanul gyenge teljesítmény (ennek köszönhetően csapata csak 5. lett a végén).

——————————————————————————————————-

A nőknél kiegyensúlyozottabb viadalra lehetett számítani, nehéz volt megjósolni ki lehet a befutó. Előzetesen az ukrán, a német, és a cseh kvartett tűnt versenyképesnek, é végül előbbi kettő viaskodott az elsőségért.

Az első váltásnál még a norvégok, Marte Olsbu volt a spiccen, majd következtek az ukránok, akik a négy 6 kilométeres táv alatt mindösszesen egyszer adták ki a kezükből az első helyet. A hajrában végül életképes germánok közül ismét Miriam Gössner szállt el – ismét pszichológus kezei közé kívánkozik a tehetséges, ám fejben egy kislány összeszedettségével egyenértékű hölgy -, aki második emberként fekvőben inkább tűnt agyaggalamb lövésznek, mint sportpuskásnak (töltényei valahol a tábla szélén landoltak).

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

Az utolsó két ember viszont szisztematikusan zárkózott fel az éllovasokhoz, Maren Hammerchimdt több mint egyperces hátrányt dolgozott le Valj Szemerenkóval szemben. Az utolsó németnek, a mezőny talán legerősebb sífutójának, Laura Dahlmeiernek már csak 27,7 másodpercet kellett behoznia. A 22 éves, idén már három Világkupa győzelmet összehozó német végül a célegyenesben bukta el a versenyt, ereje alapján egyértelműen megelőzhette volna Olena Pidrusnát, de rossz sávot választott, így nem tudta kikerülni ukrán riválisát – hát igen, a kellő rutin még hiányzik a Magdalena Neuer utódjának tartott Dahlmeiernél.  A váltó harmadik helyére a jó hetet záró olaszok értek be, az oroszok lettek a negyedikek, az esélyes csehek Gabriela Soukalova nélkül csak 6. lettek.

Ezen a héten, csütörtökön az olaszországi Antholzba teszik át székhelyüket a legjobbak, és egy női sprinttel indítanak.