Fourcade ötödik sikerénél tart idén

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding Martin Fourcade Dorothea Wierer

Ruhpolding mindig is kedves állomásnak számított korunk első számú sílövője számára, ez a héten még inkább megerősödni látszik. A hölgyeknél az olasz Dorothea Wierer a nagy elődök nyomába lépett.

 

Van némi adósságom az olvasóink, legfőképpen a Biatlon iránt érdeklődők számára.  A múlt hét végi tömegrajtos futamról ugyanis nem számoltunk be, ezt némiképp orvosoljuk. A hölgyeknél a német Laura Dahlmeier hibátlan lövő teljesítménnyel, könnyed győzelmet aratott, megszerezve idei harmadik sikerét.

Az uraknál a francia Martin Fourcade mindössze egyet rontott, rendkívül koncentrált volt a lövészetek során, így egy viszonylag lassabb futással is az élre lavírozott. A cseh Ondrej Moravec lett végül a második, az utolsó kilométereken sokakat lehajrázó norvég Tarjei Böe pedig a harmadik.

Ezen héten a helyszín nem változott, Ruhpoldingot kegyeibe fogadta az időjárás, így semmi akadálya nem volt annak, hogy kiváló versenyekkel folytatódjon az idény.

A „biatlon Mekkájában” először az urak 20 kilométeres, egyéni indításos futama volt terítéken, ami a legritkábban előforduló versenyszám. Talán ennek – és a túl sok lövészetnek – is köszönhető, hogy ez nem számított Fourcade kedvenc vadászterületének (a szerdai versenyig összesen öt azonos távú sikert tudhatott magáénak). Ezen a futamon is távol maradt a lázzal és megfázással bajlódó német Simon Schempp.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding Martin Fourcade Dorothea Wierer

A viadal végül mégis csak Fourcade sikerével ért véget, aki átalakítva taktikáját nem húzta olyan nagyon a pályán, próbálta minél jobban beosztani az erejét, ezt a törekvését siker koronázta, mindössze egyszer hibázott. Az emberek az volt az érzése, hogy csak a minél pontosabb lövészet érdekében vett vissza a tempóból, ha rászorult volna tudta volna fokozni az iramot.

A múlt héten élete harmadik győzelmét összehozó osztrák Simon Eder végül második lett megelőzve az orosz Anton Shipulint, aki idén még adós volt a jó eredménnyel, de kezdi elkapni a fonalat. A norvég vikingek ezúttal léket kaptak, legjobbjuk a legkevésbé ismert Erlend Bjöntegaard lett a 9. pozícióval, a Tarjei Böe a 11., Johannes Böe a 16., Emile Hegle Svendsen pedig leszerepelve mindössze a 29. helyet szerezte meg.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding Martin Fourcade Dorothea Wierer

A hölgyek 15 kilométerén az olasz Dorothea Wierer tökéletes versenyt futott, bízva kezében villámgyorsan lerendezte a céltáblákat, 20 lövés alatt egyszer sem tévesztett – és mivel a riválisok közül senki nem tudott hasonlót felmutatni – megszerezte idei első, pályafutása második Világkupa sikerét.

A második a finn Kaisa Mäkäräinen lett, az összetett első cseh Gabriela Soukalova szintén tartja formáját, ezúttal harmadiknak jött be. Nála azért azt meg kell jegyezni, hogy zsák számra hozza a dobogókat, viszont valahogy mindig becsúszik elé egy rivális.  A múlt héten két sikert összeszorgoskodó Dahlmeier két hibával csak 9. helyen végzett.