Szánkó-vk: Kaotikus rajt a szánkósoknál

szánkó szánkó világkupa egyéb

Felix Lochot kizárták, a rekordhalmozásra aspiráló Natalie Geisenberger meg kikapott a nem sokra tartott honfitársától, Dajana Eitbergertől. A párosoknál viszont maradt az állandóság, Eggert és
Benecken már a triplázásnál tart Iglsben.

 

A szánkósport ritkán sorolható a leginkább szerencsefaktorú sportágak közé. Ugyan nagyon magas a kockázati tényező, de jó “helyismerettel”, alaposan pályabejárással kiküszöbölhetőek az időjárási és technikai problémák. Igen ám, de ha valaki akkora bakot lő, mint azt tették a német stáb tagjai az Igls-i Világkupa rajton, ahhoz Fortuna is hiába lohol a rá kiszabott szerencseadagjával.

szánkó szánkó világkupa egyéb

Ez a jókora technikai malőr a férfi szánkósok atyaúristenével, Felix Lochal esett meg, akit az első futam megnyerése után a sportbírák várták a jól megszokott ” mázsálásra” ( a szánkó és a versenyző tömege nem lépheti át a megadott súlyhatárt), majd kénytelen volt elkönyvelni, hogy lőttek a második futamnak, és a 100 pontnak, mivel kizárták.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra, hiszen ha ez az olimpián történik, akkor nemzet és versenyzője is egy életre megbélyegezheti magát, avagy ez a főbenjáró mulasztás akár egy egész karriert tönkretehet. Egy biztos, nálam az ezért felelős még a verseny végeredményének kialakulása előtt megkapná az útilaput a praclijára. És hogy mit nyilatkozott az esetről a németek kapitánya, Norbert Loch? – “Emberi mulasztás történt.”

szánkó szánkó világkupa egyéb
A diadalért járó csokrot végül az olasz Dominik Fischnaller vehette át, aki mindössze hat ezreddel győzött. Mögötte óriási volt a tülekedés, az első hat helyezett között nem volt 1 tizednyi különbség. A 2. helyért járó 80 pontot az osztrák Armin Frauscher szerezte meg, a 3. a szintén osztrák Wolfgang Kindl lett. A nagyok közül a világbajnok Semen Pavlicsenko csak a 7. lett, az amerikai Chris Mazdzer pedig éppen mögötte végzett nyolcadikként.

szánkó szánkó világkupa egyéb
A nők szombati nyitánya sem a megszokott forgatókönyv szerint alakult, ugyan az elmúlt évek legjobbja, az olimpiai bajnok Natalie Geisenberger ott volt az élcsoportban, de ezúttal egyik futamban sem tudta elfoglalni az általa jól megszokott első pozíciót. Ott volt ugyanis a pályafutása első vk-elsőségét bezsebelő szintén német Dajana Eitberger, aki mindkét csúszása alatt a legjobbnak bizonyult, hajszálpontos vonalvezetése, higgadtsága az élre repítette. A harmadik a nyáron zömmel tanulmányaival foglalatoskodó kanadai Alex Gough lett. A szezon előtt nagy célokat maga elé kitűző vancouveri bajnok Tatjana Hüfner egyelőre nem találta a sebességét, talán majd Lake Placidben.

A versenyhez hozzátartozik, hogy az első futam után az amerikai Erin Hamlin volt a második, de aztán nem bírta el a rá nehezedő nyomást, így visszacsúszott a 7. helyre.

szánkó szánkó világkupa egyéb

Térjünk át a párosok versenyére, ahol továbbra sem tapasztalható nagy változás, a szakág esetében mindössze három tényezőről beszélhetünk: két németről, az Toni Eggert/Sascha Benecken, valamint a Tobias Wendl/Tobias Arlt kettősről, valamint az osztrák Penz/Fischler duóról. Ha élvezeti skálán kellene bejelölni a párosok versengését, elég alacsonyan maradna az amplitúdó. Ezt a megállapítást alátámasztva Iglsben zsinórban harmadszor diadalmaskodtak Eggerték, Penzék lettek a másodikok, az olykor hibákra képes olimpiai címvédő Wendlék pedig majdnem 5 tizedes hátrányban gyűjtöttek be egy harmadik helyet.

Ahogy az lenni szokott (már ahol megrendezik egyáltalán) a váltóban senkitől sem zavartatva a németek diadalmaskodtak, ez volt a 25. váltósikerük.