Gyorskorcsolya-vk.: Kitart Nagy Konrád lendülete

gyorskorcsolya magyar sportolók Nagy Konrád

A 23 éves debreceni versenyző Calgary után Salt Lake Cityben is megjavította az 1000 méteres országos csúcsot, ráadásul 1500 méteren még világsztárt is az áldozatai között tudhatott. Orosz világcsúcs férfi 500 méteren.

 

Több kollégámmal ellentétben én nem jelentkeztem veretes, bőséges szezonnyitó irománnyal. A sportág legkevésbé sem télies időjárást igénylő mivolta következtében már november közepén elindítja Világkupa küzdelmeit, így kevésbé érdemes több flekkes cikk megszülésére.

Múlt héten Kanada legjelentősebb, a világ összes gyorskorcsolya szentélyét górcső alá véve egyik leggyorsabb jegén, Calgaryban indult el a 2015/16-os „nagymenet”, azonnal magyar indulóval. Hazánk legeredményesebbje, Nagy Konrád mindjárt igazolta, hogy mennyire remekül sikerült a felkészülése: 1000 méteren pályafutása során először került 1 perc 10 másodperc alá (1:09.74). Majd ezen a hétvégén, a 2002-es téli olimpiai játékok helyszínén, Salt Lake Cityben Nagy folytatta a magyar csúcs továbbfaragását, mely immáron 1:09.51. – ezzel az eredménnyel Debrecen üdvöskéje a B-csoport 15. helyén végzett.

A 23 éves versenyző 1500 méteren még ennél is jobb helyezést ért el, ideje ugyan némileg elmaradt a magyar csúcstól (a remek állapotú jégen 1:45.90-et repesztett honfitársunk), de a B-csoportban elért 6. helyezés –  és olyan nagyságok maga mögé utasítása, mint a lengyel Zbigniew Brodka – abszolút megsüvegelendő produktum.

Salt Lake Cityben a legnagyobbak is pazarul futottak, legfőképpen az oroszok újdonsült világsztárjáról, Pavel Kulizsnyikovról érdemes említést tenni, aki első fecskeként törte át az 500 méteres táv 34 másodperces álomhatárát, az új világrekord 33.98 – irományom napjának estéjén a fiatal orosz akár még ezt a teljesítményt is felülmúlhatja.
Reményeink szerint a napokban megszólaltathatjuk Nagy Konrádot, és akkor még átfogóbb beszámolóval tekinthetünk vissza az észak-amerikai hétvége eseményire.