Északi összetett: Gruber, a dörzsölt „veterán”

A 32 éves osztrák sokáig utazott riválisain, majd az utolsó emelkedőn mindenkit faképnél hagyott.  A normál sánc győztese, Johannes Rydzek remek hajrája ezúttal „csak” egy bronzra volt elegendő.


A svédországi Falunban a mai napon lezárultak az egyéni küzdelmek, de közel sem a várt eredménnyel.  A hozzáértők a mai napon is a német Johannes Rydzek norvégok elleni csatáját várták, Alessandro Pittin révén némi olasz fűszerezéssel.

A síugrás eredményeit elnézve a verseny első fele még nem okozott eget rengető meglepetést. Ezt a szakaszt az osztrák Bernard Gruber nyerte, hajszállal megelőzve a két franciát, Jason Lamy Chappuis-t, valamint Francios Braud-t.

A 10 km-es sífutás viszont felforgatta a papírformát, a repülések után arra lehet következtetni, hogy a jó helyzetbe került norvég Magnus Moan és a Falunban már kétszeres bajnok Rydzek majd a kezébe veszi a stafétát, és a táv feléig biztosan ledolgozza 47 és 51 másodperces hátrányát, de nem így történt. Moanék hiába falták fel az előttük lassabban evickélő riválisokat, érdemben mégsem tudtak közelebb kerülni Bernhard Gruberékhez, akik közül Braud felfoghatatlan tempót diktált. A vérszemet kapó gall öngyilkos iramban közlekedett, erőn felül teljesített, persze a tapasztalatok alapján ilyenkor szokott jönni a szokványos fejre állás. Igen ám, csakhogy Braud ereje majdnem a legvégéig kitartott, és vele csak a táv alatt végig csak utazó, ahogy a kerékpárban mondani szokás, szélárnyékban haladó Gruber tudott elmenni, még a normál sáncos bronzos Lamy is lemaradt.

A sífutó táv utolsó negyedében ugyan Rydzek alaposan rákapcsolt, húzta magával Moant, de számukra csak a bronzcsata élménye maradt. Az aranyért Gruber és Braud a végsőkig küzdött, vagyis csak küzdött volna, ugyanis az osztrák az utolsó emelkedőn lerázta magáról francia ellenfelét, és végül pazar taktikai tudásának, valamint dörzsöltségének köszönhetően 32 évesen ért a csúcsra.  Braud persze az ezüstöt érő második hellyel sem volt boldogtalan, ahogy a vb-n harmadik érmét szerző Rydzek sem a bronzzal. Az elkeseredettek, futottak még kategóriába olyan nagyságok kerültek, mint a mai napon is a futással hadilábon álló német Eric Frenzel, vagy a versenyszám olimpiai címvédője, a norvég Jürgen Graabak, de Pittin sem lehetett elégedett szívtelen, spórolós futásával.

Bernhard Gruber történelmet írt, hiszen utoljára a legendás Bjarte Engen Vik nyert 30 év felett vb-t még a 2001-es Lahti északi sí világbajnokságon, de az osztrák még a norvégnál is idősebb két évvel.

Az idén augusztusban már krisztusi korba lépő Gruber pályafutása csúcsára ért, ugyan csapatban már kétszer is nyert vb aranyat, de egyéniben – idáig- mindössze az öt megszerzett világkupa sikert tudta felmutatni.