Alekszandr Tretyakov a szkeleton új királya

trety

Az orosz ma is pazar futamokat hozott össze, összességében a négyből mindössze egyszer ment gyengébbet, mint a második lett Martins Dukurs.

Hiába a világkupa verhetetlenség, hiába a legutóbbi három vb-n elért két arany érem, mégsem a lett Martins Dukurs lett Szocsi olimpiai bajnoka. A 29 éves nemzeti hősnél ugyanis volt egy gyorsabb, és végig koncentráltabb versenyző, a hazaiak ásza, Aleksandr Tretyakov.  A szbornaja 28 éves sportolója a négyfutamos megmérettetést már tegnap  eldöntötte – 56 százados előnnyel dőlhetett le pihenni -, így ma az is belefért, hogy a 3. futamot elorozza előle Dukurs.  A lett végül a negyedik futamban kapta meg a végső „döfést”, amikor már felcsillant előtte az esély a végső sikerre. Tretyakov utolsóként indulva lehűtötte a kedélyeket, és a mennyekbe juttatta övéit, akik az ő győzelmével Szocsiban negyedszer hallgathatták az orosz himnuszt (a hazaiak már 15 medáliánál tartanak, és már a negyedikek az összesített éremtáblázaton).

A dobogó harmadik fokát az amerikai Matthew Antoine foglalhatta el – ám a győztestől majdnem három másodpercet kapott -, ami ugyan benne volt a pakliban, de ehhez az is kellett, hogy az első nap után előtte álló John Daly hibázgasson (végül visszacsúszott a 15. Helyre), és a fiatalabbik Dukurs, Tomas ne érezzen rá a Szocsi pályára.

A két versenyes szkeleton ezzel befejezte Szocsiban, az oroszok egy aranyat, egy bronzot szereztek, míg az amerikaik egy ezüstöt és egy bronzot, a britek egy aranyat, a lettek pedig egy ezüstöt könyvelhettek el.

férfiszkeleton