Sífelvonó (Lake Louise + Killington)

November végéhez érve teljes erősséggel dübörög az Alpesi Sí Világkupa. E hétvégén lesz először teljes a paletta, vagyis péntektől vasárnapig zajlanak a versenyek, az utolsó két napon pedig mindkét nem aktivizálni fogja magát. Európai nézői szempontból főműsoridőben zajlanak a futamok, minekután egy év elteltével visszatért a mezőny Észak-Amerikába. A hölgyek ötödik alkalommal látogatnak Killingtonban, ahol megint csak a technikai számok képviselői csatolnak lécet. De nyugi, a következő két héten már a női lesiklók is előkerülnek, mégpedig a kanadai Lake Louise-ban. De az elkövetkező három nap ott még a férfi királykategória mutatja meg magát.

A hétvége programja:

A helyszín: Lake Louise

Lujza-tó. Vicces egy név. Mennyivel szebben csengene a Kanada nyugati vidékén élő őslakosok nyelvén: Ho-run-num-nay. Na jó, magyarra fordítva már ez se sokkal jobb, Kishalak tava. Ahogy az elnevezésből is kiderül, az alpesi sízők által most látogatott, Alberta délnyugati határán elhelyezkedő Lake Louise nemcsak a kis falucskát jelöli, hanem a határában elhelyezkedő állóvizet is. No meg, a hatalmas síterepet. A névadó egyébként Louise hercegnő, Viktória királynő egyik lánya volt.

Lake Louise 1600 méteres tengerszint feletti magasságával Kanada legmagasabban fekvő települése. Az Alberta’s Rockies, vagyis a Sziklás-hegység kanadai vonulatának lábánál fekvő település létrejöttét a XIX. század végi útépítésnek köszönheti, ezt követően viharos fejlődést mutatott be. Ebben a fejlődésben kezdetektől kulcsszerepe van az idegenforgalomnak. A Banff Nemzeti Park része, a tó partján luxusszálló, a Chateau Lake Louise várja a pénztárcáját nem kímélő vendégsereget. A pénztárca mellett az alacsony hőigény is fontos feltétel, szubarktikus klímájú területen járunk.

A Lake Louise Ski Resort a Slate Range, vagyis egy főként metamorf, palás kőzetekből felépülő vonulat területén található. A helyi síelés évszázados hagyományokkal bír, de a komolyabb infrastruktúra kiépítése a második világháború után épült csak ki. Jelenleg már 145 pálya várja már a síelőket, de mellettük a sífutók, hódeszkások is otthonra lelnek itt.

Lake Louise históriája:

Múltidézésünket 2005 novemberében kezdjük. Fontos dátumról beszélünk, elvégre akkor aratta karrierje első Világkupa-győzelmét Aksel Lund Svindal, az évszázad egyik legnagyobb alpesi sízője. Telnek az évek…

Nagyon szerette az East Summit nevű lejtőt még Didier Cuche. A svájciak legendás sízője 2009-ben vitte először a lesiklást, mégpedig meglehetősen cudar körülmények között.

Lake Louise híres arról, hogy a folyamatosan változó fényviszonyok miatt néha borulni szokott a papírforma. 2008-ban az akkor 22 esztendős Carlo Janka robbantott egy nagyot, amikor 65-ös rajtszámmal hajszálhíján szorult le az első helyről.

A legutóbbi lesiklást Thomas Dreßen nyerte, mégpedig egyéves kihagyást követően. Amit sajnos újabb sérülések követtek azóta.

A helyszín: Killington

A gyilkos hangzású Killington se egy világváros: 800 lakossal bír a New England, azon belül Vermont, azon belül Rutland megye területén található település. 1761-ben alapították, majd pár évtized múlva egy helyi földbirtokos után Sherburne-nek nevezték át. 1999-ben kapta csak vissza rég elfelejtett eredeti nevét egy népszavazás után.

Az USA keleti részén járunk tehát, az Appalache láncai között. Az Észak-keleti Appalache egyik vonulata a Green Mountains, amely ezen a területen húzódik. A Zöld-hegység elnevezés is utal rá, hogy itt bizony nem az örök hó birodalmában járunk, a vonulatok nagy részét dús erdőségek díszítik. A hegység második legmagasabb csúcsa, a közel 1300 méter magas Killington Peak a síterep legmagasabb pontja. A természetes hóborítás mellett nagy szerep juthat a terület nagy részét lefedő hóágyúknak.

A Killington Ski Resort 155 pályát foglal magában, melyek hat hegycsúcs körül helyezkednek el. Nagy múltról itt sem beszélhetünk, az 1950-es években indult el a szükséges infrastruktúra kialakítása. Folyamatos fejlesztésekkel alakult ki a mostanra hatalmasra dagadt komplexum.

Killington históriája:

Levi igazolta várakozásainkat, magas színvonalat hozott a női szlalom két aranylányának összecsapása Leviben. S kellő feszültség közepette. Mindkét napon Petra Vlhová aratta le a babért, pontosabban kapott örökbe egy-egy rénszarvast, s bár próbálta a szimpatikus vesztes szerepét magára ölteni, Mikaela Shiffrin mosolya bizony nem volt őszinte. A visszavágás hazai környezetben rögtön megvalósulhat, elvégre a Killingtonban eddig rendezett négy műlesiklás mindegyikét Shiffrin nyerte, ráadásul jellemzően felettébb meggyőző fölénnyel.

Első hazai közönség előtt aratott győzelmét (2015-ben Aspenben duplázott) így ünnepelte a publikum:

A legutóbbi alkalommal elképesztő fölénnyel, bő 2 másodperccel oktatta a mezőnyt:

Ami az óriás-műlesiklást illeti, abban kuszább a kép. Négy különböző győztest avattak az előző években. A sorrendben második versenyt például az azóta visszavonult Viktoria Rebensburg nyerte, mégpedig Shiffrin előtt. (Az volt az amerikai legjobb eredménye GS-ben.) A következő videó részletesen analizálja kettejük menetét, illetőleg sok hasznos infóval szolgál a lejtővel kapcsolatban:

Három éve Brignone győzött szűk fél másodperccel Mowinckel előtt. Erre az elemzésre is érdemes rászánni pár percet:

Hírek két verseny között

1) Megvan az első (oltatlan) fecske, aki biztosan nem repül Pekingbe

Franziska Gritsch a héten jelentette be közösségi oldalán, hogy nem adatja be magának a koronavírus elleni oltást, ami egyszersmind annyit jelent, hogy biztosan nem vehet részt a pekingi olimpián. A csapatban két éve világbajnoki ezüstérmet jegyző, juniorként hatszoros vb-érmes tiroli ettől függetlenül sem pályázott komoly eséllyel a kvótára, hiszen eddigi négy Világkupa-startjából mindössze egy 29. helyre futotta. Azt is parallelben érte el, Söldenben és Leviben pedig be sem jutott a második futamba.

2) Osztrák és norvég elsőség a lesikló edzéseken

A tervezett három tréningből kettőt tudtak megtartani az előző napokban. A csütörtökre tervezett gyakorlást a megerősödő szél miatt törölni kellett. Kedden inkább még a hóviszonyokkal való ismerkedésen volt a hangsúly, így gyakorlatilag senki sem síelte végig versenytempóban a pályát. Az első két helyen osztrákok végeztek, Max Franz öt századdal előzte Otmar Striedingert. Nagyjából három tizeddel követte őket Ganong. A norvégok jó formának örvendtek, a lejtő kulcshelyein ezt igazolni is tudták.

Aleksander Aamodt Kilde szerdán már említésre érdemes időeredményt állított fel, s több mint 4 tizeddel verte a többieket. A szlovénok oszlopa, Kline, valamint Franz került még a legjobb háromba. Feltűnően szenvedtek viszont a svájciak, Niels Hintermann volt a legjobbjuk a maga 10. helyezésével. Ennek hátterében talán az állhat, hogy a válogatott a felkészülését nem a hóhiányban szenvedő Panoramán, hanem a puhább lejtőjéről hírhedt Nakiskán volt kénytelen megoldani.

Kis színes a social médiából

Megint Niels Hintermann nevét kell előcitálnunk, akinek nem csupán az észak-amerikai edzőtábor okán volt alkalma bosszankodásra. Egy hete egy kedves ismeretlen hacker feltörte ugyanis Instagram-oldalát. Kívánjuk azért, hogy ennél nagyobb baj ne érje már a télen!

A már említett nyilatkozat Gritschtől:

Új logó miniszterelnökök mellett olimpiai bajnokoknak is dukál:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s