Svájci söprés, Odermatt mégis dobogó nélkül ünnepelhette a kristálygömböt

Svájci fiesztával ért véget a szuper-G szezon a férfiaknál! Annak ellenére született hármas svájci dobogó, hogy Marco Odermatt mindössze 5. hellyel biztosította szakági elsőségét a 6. helyen végző Kriechmayrrel szemben. A győzelmet, karrierje során először, Stefan Rogentin szerezte meg, 3 századdal Loïc Meillard előtt, míg Arnaud Boisset első dobogóját ünnepelhette. Az első 5-be Sarrazin fért be, belerondítva némileg a svájci blokkba. A versenyhez hozzátartozik, hogy a meleg nagyban segítette a korai rajtolókat, a dobogót 6-4-5 rajtszamokkal tárolták le a svájciak. A szakágiért csatázóknak a 14-15-ös rajtszámmal már nem sok esélyük volt.

A férfiak esetében ugyan volt még üldözője Marco Odermattnak, de Vincent Kriechmayr 81 pontos hátrányból követte a svájcit. A képlet egyszerű volt, Odermattnak a legjobb 13-ban kellett végeznie, és ha ez nem sikerül, Kriechmayrtől akkor is csak a győzelem lett volna elegendő. Ami a rajtlistát illette, 23-an neveztek a versenyre. Összetett jogán senki nem vállalta az indulást, akadt viszont 3 hiányzó: Aleksander Aamodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted és Daniel Hemetsberger. Az idei junior-világbajnok olasz Max Perathoner viszont rajthoz állt. A svájci csapat fölénye már a rajtlistán is megmutatkozott: 23 nevezett sízőből heten (!) voltak svájciak.

Az idő a női verseny után tovább melegedett, így bár komolyabb kanyarokkal nem volt tarkított a pálya, de a kádasodás még inkább fenyegette a pályát dél körül. Gino Caviezel (8.) nyitotta a versenyt és a technikásabb részeken viszonylag jól mozgott, de néhány bizonytalansága miatt nem volt a legacélosabb alapidő. Jared Goldberg (11.) ugyan a tempósabb részeken gyorsabbnak bizonyult, a vége felé azonban hibázott, így nem tudott az élre állni. Stefan Babinsky (17.) többször hibázott, nagyobb hátránnyal sorolt be a végére. Az első, igazán mértékadó futam Loïc Meillardtól (2.) érkezett. A svájci remek érzékkel engedte léceit a kanyarokban, folyamatosan tornászta fel előnyét a cél felé közeledve. Arnaud Boisset (3.) jó kezdés után ugyan minimális hátrányba került, de így rendkívül szorosan követte honfitársát. Talán karrierje eddigi legjobbját síelte, kiváló időjárási körülmények közt.

Bár még csak 5 síző ért célba, de hármas svájci vezetésnek örülhettek Meillardék, ráadásul érkezett Stefan Rogentin (1.). Remek rajt után, kisebb bizonytalanság miatt még egálban állt Meilard-ral féltávnál, de a végén a gyors kanyarokban talált még 3 századot honfitársával szemben. Cyprien Sarrazin (4.) kisebb kényszerpihenő után tért vissza épp a döntőre, és láthatóan vadságából mit sem vesztett az utóbbi hetekben. Két komolyabb mentésre is szüksége volt hogy eljusson a célig. Összességében jól hangolt a lesiklásra, ahol esélye lesz még a kristálygömbre. Nils Allègre (12.) középen jelentős teret vesztett, ezzel jelentősen lelassulva.

Franjo von Allmen (16.) volt az első svájci, aki jelentőset hibázott, és így nem volt harcban a pillanatnyi dobogóért. A fiatal helvét egy hibázás során egyik botját is eltörte, így kisebb bravúr volt a célba érés is. Raphael Haaser (13.) szintén hektikus sízése nem sok babért termett hazai pályán. Az utóbbi menetekhez képest ütőképes sízést láthattunk Guglielmo Boscától (10.), aki a második szektortól kezdve síelt relatíve jól. Remek tempóban csúszott viszont Dominik Paris (6.), aki a kiváló végsebességnek köszönhetően fért be a legjobbak közé.

Következtet a küzdelem a szakági világkupáért. Azzal viszont, hogy az egyre inkább felengedő pályán Vincent Kriechmayr (6.) nem tudott az élre állni, azonnal el is dőlt a kristálygömb sorsa. Marco Odermatt (5.) sem tudott mit kezdeni a pályával. Lényegi hiba nélkül sem tudott konkurálni honfitársaival a dobogós helyezésekért. Mindez azonban kevésbé számított, címvédőként hódította el második kristálygömbjét a szakágban.

Cameron Alexander (19.) tempója jócskán elmaradt a legjobbaktól, 16. sízőként sorolt be az utolsó helyre, ezzel biztossá vált, ma pont nélkül marad. Mattia Casse (15.) a felső részen még a körülményekhez képest kellően gyors volt, ezzel beférve a pillanatnyi pontszerző helyekre. Justin Murisier (18.) saját mai eredménye jogán nem tudta kivenni részét a svájci örömünnepből. Rendkívül lassan síelve mindössze Alexandert előzte meg. James Crawford (14.) a tempósabb részeken egészen elemében volt, a körülményekhez képest korrekt eredményt ért el. Ryan Cochran-Siegle (20.) jelentős térvesztéssel síelt több ponton is, elsőként került két másodpercen kívüli hátrányba a viszonylag rövid pályán.

Lukas Feurstein a cél előtt pár kapuval hibázott, aminek hatalmas esés lett a vége. Rendkívüli erővel csapódott bele a célterületet határoló felfújható falba. Láthatóan fájlalta kezét, de szerencsére nagyobb baja nem esett. Valószínűleg az iménti esés is Daniel Danklmaier (21.) fejében járhatott menet közben, senkit nem is előzött meg az addigi leérkezők közül. Max Perathoner (22.), az olaszok junior-világbajnoka zárta a versenyt. Becsülettel teljesítette a pályát, de megelőzni nem tudott senkit.

Stefan Rogentin igen gyenge szezonbeli teljesítményét feledtette ma karrierje első győzelmével. Eddigi legjobbja, egyben egyetlen dobogója a tavalyi, wengeni szuper-G-n szerzett második helyezés. Loïc Meillard idén 7. alkalommal ünepelhetett a dobogón és nem sok hiányzott, hogy zsinórban a harmadik különböző számban győzzön. 7 dobogója mind Garmisch óta született! 21 dobogójából 3-szor szuper-G-ben érte el ezt az eredményt. Arnaud Boisset karrierje során első ízben végzett VK-dobogón, két hete viszont Verbier-n EK-győzelmet is aratott a számban. Kitzbüheli első top10-es eredménye óta szuper-G-ben javította karriercsúcsát 8. és 7. hellyel, ezt múlta ma felül a 25 éves síző. Dobogós söprésre egyébként nem is olyan rég volt példa, a gurgli szlalomban az osztrákok csinálták meg ugyanezt, novemberben. Idén egyébként 5 különböző svájci síző állhatott a dobogóra, a mai trió mellett természetesen Odermatt, valamint von Allmen.

Marco Odermatt immár másodjára hódította el a szuper-G szezonbeli legjobbjának jár kis kristálygömböt, míg összességében már az ötödiket emelhette a magasba. A kérdés az, vasárnap megteheti-e mindezt hatodik alkalommal is.

forrás: schwarzwalder-bote.de

Borítókép forrása: skiactu.ch

Hozzászólás