Fölényes norvég győzelem a levegőben: Maren Lundbyé a női síugróarany!

Maren Lundby elsőszámú esélyesként nem remegett meg az olimpia terhe alatt sem, és fölényes győzelmet aratott a nők egyéni versenyében, amelyben akárcsak a szezon nagy részében, ismét Katharina Althaus volt a legnagyobb kihívója, aki végül egy ezüstéremnek örülhetett, míg a bronzérem Sara Takanashihoz került.

A férfiak szombati versenyét követően a pyeongchangi normálsáncon ezúttal a nőké volt a főszerep, akik Sochi után másodszor versenyezhettek az aranyéremért az olimpián. A hölgyeknek egyébként nem túl bőkezűen mindössze 35 kvótát osztott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, így a női verseny előtt nem is tartottak kvalifikációt, vagyis akik kijutottak, mindannyian rajthoz állhattak az első sorozatban.

Ami szombat óta sajnos nem nagyon változott a helyszínen, az az időjárás, így már eleve tudni, lehetett, hogy ismét egy szeles versenynek nézünk elébe.

Az első kört a 25-ös beülőből kezdtük, a sorozat elején pedig az első komolyabb távolságot pedig a korábbi világbajnok, Sarah Hendricksontól (23.) láttuk, akit néhány évvel ezelőtt nem nagyon láthattunk ennyire korán ugrani. Az amerikai ugró azonban kétszeri térdszalag-szakadását követően manapság nincs igazán formában (a VK-ban az idei szezonban még pontot sem szerzett), azonban most harmadik ugróként 86 méterrel az élre tudott állni. Hendricksont az orosz Aleksandra Kustova (21.) tudta maga mögé utasítani 85 méterrel és kevesebb szélre kapott levonással, majd honfitársa Anastasia Barannikova (17.) repült 88 métert, megszerezve ezzel az első helyet, majd Julia Kykkänentől (22.) láttunk ezt követően egy 85 méteres ugrást, amivel a harmadik helyet tudta elfoglalni.

Silje Oppseth (18.) nem sokkal később már megközelítette a 90 métert is (89,5 m), azonban ezt a távolságot viszonylag kedvező szélviszonyok között érte el, így csak a második helyre jött be vele. A kínai Xinyue Chang (26.) az edzéseken sokszor szerepelt meglepően jól, ehhez képest most csak 83 métert ugrott, ami a pillanatnyi 7. helyre volt csak elegendő, majd Manuela Malsiner (20.) repült 86,5 métert, amivel bejött harmadiknak Barannikova és Oppseth mögé.

A novemberi térdműtétje után mindössze néhány hete visszatérő, ennek ellenére remek formában levő Daniela Irascko-Stolzot (5.) előzetesen a legnagyobb esélyesek közé lehetett sorolni, ennek megfelelően az osztrák klasszis jócskán túlugrotta a többieket és 101,5 méterrel át is vette a vezetést.

Lara Malsiner (16.) ugrott ezután 88,5 métert, amivel bejött másodiknak, majd Jacqueline Sefiredsbergertől (12.) láttunk egy 93 méteres repülést, ezzel megelőzte Malsinert a második helyért, Ramona Straub (10.) viszont őt is felülmúlta egy 98,5 méteres ugrással, igaz Iraschko elsőségét ez sem veszélyeztette. Kaori Iwbuchi (11.) ugrott ezután 93,5 métert, majd rögtön utána a honfitárs Yuka Seto (15.) 93-at, ezzel mindketten ott voltak az üldözőbolyban. Juliane Seyfarth (8.) egy erősebb szembeszelet meglovagolva 102,5 méterrel az addigi leghosszabb ugrást tudta bemutatni, ám a kompenzáció miatt Iraschkot ő sem tudta megelőzni. Ezzel az utolsó tízes csoport előtt továbbra is a rutinos osztrák vezetett Seyfarth és Ramona Straub előtt.

A másfél hete Kanderstegben junior világbajnoki címet nyerő Nika Kriznar (7.) most bizonyíthatott az olimpián is, az eséllyel pedig élni tudott, ugyanis egy 101 méteres ugrással bejött másodiknak. Az egyik fiatal szlovént egy másik, a Kanderstegben ezüstérmes Ema Klinec (12.) követte, aki csak hosszabb várakozást követően jöhetett le, ami után az ugrása sem lett tökéletes, 91,5 méterrel nem is igazán volt veszélyes az élen állókra. Egy újabb szlovén, Ursa Bogataj (25.) következett, aki mindössze 84,5 méterig jutott, majd az osztrák Chiara Hölzl (14.) érkezett, aki az eddig nagyrészt szembeszélben ugró versenyzőkkel szemben a beforduló hátszél miatt eleve nehezebb helyzetben volt, nem is jutott messzebb 88 méternél, ami a 8. helyre volt ekkor elegendő.

Carina Vogt (6.) előtt ismét várakozni kellett, ami alatt a zsűri többször is mozgatta a beülőt, ám végül így a címvédő német ugyanúgy a 25-os kapuból futott neki az ugrásnak, miatt az előtte indulók. A nem túl kedvező szélviszonyok ellenére 97 méterig jutott, amivel azért bejött a második helyre. Irina Avvakumova (4.) ugyancsak nem élvezhette a szél támogatását, ennek ellenére 99 métert repült, amivel átvette Irasckotól a vezetést. Yuki Ito (9.) volt a következő, aki 94 méterrel a hatodik helyre jött be, amikor már csak hárman voltak hátra a sorozatból.

Sara Takanashi (3.) mostanában nem volt olyan félelmetes formában a VK-versenyeken, mint az elmúlt néhány évben, így hosszú idő után ez volt az első világverseny, amikor nem ő számított az elsőszámú esélyesnek, most azonban remekelt, és a szurkolótábor jelentős részét kitevő japánok (na igen, nekik nincs olyan messze ez az olimpia) örömére 103,5 méterrel át is vette a vezetést.

Közvetlenül a verseny előtt Katharina Althaus (2.) volt a legjobb a próbasorozatban, és egyébként is sokan tartották őt éremesélyesnek ma, amit rögtön igazolt is, ugyanisa kedvezőbbre forduló szelet kihasználva 106, 5 méterig vitorlázott, ezzel 2,9 ponttal Takanashit megelőzve átvette a vezetést.

Utolsóként az előzetesen topfavoritnak tartott VK-éllovas, Maren Lundby (1.) következett, aki nem a legjobb előjelekkel várhatta a mai versenyt, ugyanis a legutolsó, vasárnapi edzésen bukott, amelyet követően csípőfájdalmakra panaszkodott, illetve az is kérdés volt, hogy az önbizalmán mennyire hagy nyomot az esés. Nos, ha lettek volna kétségeink, Lundby ezekre egy 105,5 méteres ugrással hamar csattanós választ adott, noha elsőre még úgy tűnt, hogy ezzel elmarad Althaus mögött, ugyanis a lejtőre vetített zöld vonal előtt landolt. A kompenzációs pontok azonban mégis a norvégnak kedveztek, aki igaz, mindössze 2,2 pontos előnnyel, de mégiscsak az élről várhatta a folytatást.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat elején sajnos ismét az időjárás játszotta a főszerepet, a folyamatosan változó szélben a zsűri előbb a 25-ös, majd a 23-as és a 27-es beülővel is megpróbálkozott (ez utóbbi maradt aztán a folytatásra is), amihez természetesen hosszabb várakozás is társult, közben pedig a hó is elkezdett szállingózni, így előkerültek a nekifutó takarításához használt „lombfújók” is. Az első tíz ugrás után a 88 méterig jutó Sarah Hendrickson (19.) vezette a mezőnyt a négy kapuval lentebbről 84,5-et ugró Xinyue Changot (20.) és a 90,5-ig repülő Spela Rogeljt (22.) megelőzve.

A huszadik helyről érkező Manuela Malsiner (18.) 89 méterrel tudta átvenni az amerikaitól az első helyet, akit a 91,5 méterig vitorlázó Silje Oppseth (16.) váltott az élen. Lara Malsiner (15.) 92,5 méterrel ugyancsak át tudta venni a vezetést, majd Yuka Seto (17.) következett, aki 89 méterrel a harmadik helyre jött be. Chiara Hölzl (11.) azonban 95,5 méterrel ismét emelt egyet a lécen, ezzel meg is előzte az utána érkező Seifriedsbergert (92 m 13.), Klinecet (89 m 14.) és Iwabuchit (89 12.) is, ezzel az élről várhatta a finálét, azaz az első sorozat tíz legjobbjának ugrásait.

A tizedik helyről Ramona Straub (8.) érkezett, aki 98,5 méterrel jócskán megelőzte Hölzlt, majd Yuki Ito (9.) következett, aki 93 méterrel a pillanatnyi második helyet tudta elfoglalni. Juliane Seyfarth (10.) második nekifutásra csak 90 méterig jutott, ezzel a harmadik helyre jött be, Nika Kriznar (7.) viszont fantasztikusat ugrott második nekifutásra is, és 104 méterrel átvette a vezetést.

Ezzel az első ugrások után a hatodik helyen álló Carina Vogtnak (5.) is feladta a leckét, aki már a 25-ös beülőből indulva, 101,5 méterrel a stíluspontoknak és a kompenzációnak is köszönhetően mégis átvette tőle a vezetést. Iraschko-Stolz (6.) második ugrása nem volt annyira összeszedett mint az első, így 99 méterrel csak a második helyre tudott bejönni a továbbra is vezető Vogt mögé. Irina Avvakumova (4.) 102 méterrel viszont már meg tudta előzni a németet, akinek ezzel már biztosan megszakadt a Szochi óta tartó nagy győzelmi sorozata a világversenyeken, az olimpiai zálszló alatt ugró orosz viszont szerencsés esetben még bízhatott egy éremszerzésben.

Persze ehhez valakinek hibáznia kellett volna a favoritok közül, amely szívességet Sara Takanashi (3.) nem tette meg a többieknek, ellenben egy 103,5 magabiztos ugrással, már biztosan érmesnek mondhatta magát. Katharina Althaus (2.), aki a megerősödő szembeszélben már csak a 23-as beülőből indult még ezen is jócskán túltett, és egy 106 méteres ugrással majd’ 10 ponttal tudta megelőzni a japánt. De vajon elég-e ez az aranyéremhez, kérdezhettük ekkor, hiszen ezzel Lundbynek is egy nagy ugrás kellett a győzelemhez, mivel csak alig több, mint egyméteres előnyt hozott magával az első sorozatból. A norvég ráadásul a 22-es beülőből futott neki a mindent eldöntő ugrásnak, számolgatnunk azonban végül mégsem kellett, ugyanis Lundby (1.) 110 méterrel messze a leghosszabb ugrást mutatta be a versenyen és 23 évesen pályafutása első igazán nagy sikerét aratva fölényesen lett olimpiai bajnok! Ez volt egyébként Norvégia 10. aranyérme síugrásban az ötkarikás játékokon, amelyek közül 9-et a férfiak szereztek, a legutolsót még Lars Bystøl 2006-ban, azaz 12 év után örülhettek ismét győzelemnek az északiak.

Az ezüstérem ezzel tehát Katharina Althaushoz került, így a németek Wellinger szombati aranyérme után egy újabb medáliával gazdagodtak, Sara Takanashi pedig azok után, hogy Sochiban, elsőszámú esélyesként éppen lecsúszott az érmekről ezúttal egy bronzéremmel térhet majd haza az olimpiáról.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország 1. sorozat 2. sorozat Pontszám
1. Maren LUNDBY 105.5 110.0 264.6
2. Katharina ALTHAUS 106.5 106.0 252.6
3. Sara TAKANASHI 103.5 103.5 243.8
4. Irina AVVAKUMOVA 99.0 102.0 230.7
5. Carina VOGT 97.0 101.5 227.9
6. Daniela IRASCHKO-STOLZ 101.5 99.0 225.9
7. Nika KRIZNAR 101.0 104.0 223.2
8. Ramona STRAUB 98.5 98.5 210.5
9. Yuki ITO 94.0 93.0 203.9
10. Juliane SEYFARTH 102.5 90.0 194.3

Részletes végeredmény

A hölgyek számára ezzel a program véget ért Pyeongchangban, ellenben a férfiak maradnak, hiszen hamarosan kezdődnek a nagysáncos küzdelmek, a selejtezőre pénteken, az egyéni versenyre szombaton, míg a csapatversenyre jövő hétfőn kerül majd sor!

Az olimpia további síugró programja:

Február 14. szerda
12:00 Hivatalos edzés (3 sorozat) – férfiak HS142
Február 15. csütörtök
12:00 Hivatalos edzés (3 sorozat) – férfiak HS142
Február 16. péntek
12:15 Próbasorozat – férfiak HS142
13:30 Férfi nagysánc kvalifikáció – HS142
Február 17. szombat
12:15 Próbasorozat – férfiak HS142
13:30 Férfi nagysánc egyéni – HS 142
Február 18. vasárnap
12:00 Hivatalos edzés (3 sorozat) – férfiak HS142
Február 19. hétfő
12:15 Próbasorozat – férfiak HS142
13:30 Férfi nagysánc csapatverseny – HS142

A képek forrása: abcnews.com, zimbio.com

Fölényes norvég győzelem a levegőben: Maren Lundbyé a női síugróarany!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás