Foss-Solevåg Noёl utolsó kapuvételével nyert Madonnán!

Sebastian Foss-Solevåg győzelmét hozta a Madonna di Campiglión rendezett villanyfényes szlalom, miután a másodperccel vezető Clément Noël az utolsó kaput elrontva kiesett. A dobogóra Alexis Pinturault és Kristoffer Jakobsen fértek fel, míg Vinatzer épp csak lemaradt onnan. A tízben végzett Giuliano Razzoli is, míg Koyama Yohei révén közel öt év után született ilyen remek japán eredmény. Az osztrákok történelmi mélységbe süllyedtek, legjobbjuk Matt 20. lett, miután Schwarz és Feller már az első futamban pályát tévesztettek.

Szokás szerint karácsony előtt egy villanyfényes éjszakai szlalommal zárják a maratoni olasz versenyzést a férfiak és ez idén sem volt másképp. Az idei második szlalom került még csak megrendezésre. A rajtlistára pillantva egy hiányzót találhattunk – Christian Hirschbühl koronavírus miatt nem vett részt a versenyen.

Alexis Pinturault (5.) síelhetett először, szemre sokkal jobban, mint legutóbb Val d’Isèreben, ahol be sem jutott a második futamba. Ezúttal sokkal jobban ráérzett a pálya ritmusára, bár kisebb hibái voltak. Ramon Zenhäusern (13.) a hírek szerint vállsérüléssel küzd, a rajt után pedig egy hibával is nehezítette még saját dolgát. Sebastian Foss-Solevåg (2.) nagyot fékezett a felső, laposabb szakaszon, de a meredeken fordítani tudott, és ez az előny még nőtt is a célvonalig!

Henrik Kristoffersen (7.) rendkívül zaklatott stílussal rontott neki a pályának, és bár az azt követő lassú szakaszon nagyot villant, utána ismét gyengébbik arcát mutatta. Clément Noël (1.) szinte hibátlan menettel rukkolt elő. Szinte minden szakaszon uralta a versenyt, ismét toronymagas előnnyel állt azt élre. Marco Schwarz ezúttal sem volt acélos, és bár a továbbjutás ma meglehetett volna, néhány kapuval a vége előtt egy késésnek kiesés lett a vége.

forrás: france24.com

Manuel Fellertől sokáig egy magához képest biztonsági sízést láthattunk, de az utolsó szektorban ő is kaput tévesztett. Igaz, eddigre már eleve nagy hátránya volt. Victor Muffat-Jeandet (12.) a meredeken hibázott, ami miatt kissé visszavett a lendületből, így vele nem folytatódott az igen erős francia teljesítmény. Linus Straßer volt a pálya újabb “áldozata”: túlságosan bedőlt nem sokkal a rajt után egy kanyarba, és így kicsúszott.

Kristoffer Jakobsen (3.) remekül elkapta a fonalat saját edzője pályatűzésén. Ugyan hibátlan futamról ne beszélhettünk, de a sízésében rendszeresen benne lévő nagy hibát nem vétett, így dobogós helyen várhatta a folytatást. Dave Ryding (4.) remekül síelt, mindössze a legmeredekebb részeken volt egy kisebb fékezése, ami nagyobb hátrányt jelenthetett. Daniel Yule (36.) hatalmasat hibázott a pálya elején, 2,4 másodperces hátránnyal pedig már szinte azonnal borítékolható volt, hogy nem jut tovább.

forrás: rainews.it

Michael Matt (20.) továbbra sem találja formáját, fejét ingatva menekült el a célterületről. Ő viszont legalább leért a lejtőn, ellentétben honfitársaival. Alex Vinatzer (6.) nagyobb megbillenései ellenére is remek tempóban érkezett a cél felé, ahol egy necces szituáció után sokáig kérdéses volt, szabályosan teljesítette-e a pályát. Loïc Meillard (29.) a meredeken rendkívül sok élt használt, csak itt kapott egy teljes másodpercet Noëltől. Végül nem sokon múlt, hogy ne síelhessen a második futamban.

Filip Zubčić (27.) óriásbeli teljesítménye hagy némi kivetnivalót idén, de múlt hétvégi szlalomdobogója fényében mai menetével sem lehetett elégedett. Luca Aerni (8.) az eddig igen gyengélkedő svájci delegáció legjobbját síelte, így legalább egy sízőjük bekerült a legjobb 10-be. Fabio Gstrein (14.) sem tudta menteni a nagy rivális osztrákok csapatteljesítményét, de ő legalább biztos továbbjutónak tudatta magát. Manfred Mölgg (33.) a nehéz pályán azért egy szektor erejéig megcsillantotta magabiztos technikai tudását, de a tempó hiánya miatt így is kérdéses volt a továbbjutás.

forrás: blick.ch

Tanguy Nef a nyitó laposon terpeszben ért földet egy elugrás végén, majd két szektorra később végül kapura is lépett. Alexander Khoroshilov (23.) korábban gyengébb napjain is jobban megsíelte a meredeket, de ezúttal hiányzott egy kis lendület. Albert Popov (9.) esetében a sebességgel nem volt probléma, el mert vállalni nagyobb tempót, amivel hosszú idő után először bojgatta meg valaki a tabella legjobb tíz sízőjének névsorát. A folytatásban előbb Armand Marchant-tól (26.) láthattunk egy korrektnek mondható menetet, míg Timon Haugan (10.) remekül síelt, mindössze a meredeken veszett el a szokásossá váló 6-7 tized.

Stefano Gross (35.) harmatosabb menete még nem, de Giuliano Razzoli (17.) már fellelkesítette a közönséget, miután a kulcsnak számító meredeken jóval kevesebbet kapott, mint a legutóbb sízők, mindössze a cél előtti szakaszt bánhatja némileg. Sandro Simonet (39.) révén folytatódott a svájciak vesszőfutása, még az eddig utolsó Yule-t sem tudta megelőzni. Matej Vidović (28.) láthatóan nem volt teljesen elégedett, de legalább tovább tudott jutni a második futama, ellentétben Marc Rochat-val (31.), aki az utolsó pillanatban szorult ki a továbbjutó zónából. Erik Read (18.) már Alta Badián is megmutatta, a valamelyest romló pályán sem esik kétségbe, és ezt a képességét egy igen értékes meredekkel kamatoztatta.

forrás: CroSki/Facebook

Az igencsak nagy különbségek azt jelentették, hogy harmincon túlról sokaknak nyílt esélye a továbbjutásra. A legjobban ezzel a lehetőséggel Johannes Strolz (11.) tudott élni, aki az osztrékok legjobbja lett az első futamban, 38-assal síelve. Nem sokkal maradt le Strolztól a hazai Tommaso Sala (37-essel 15.) és Simon Maurberger (32-essel 16.) sem, míg az osztrák Dominik Raschner (19.) ötven feletti rajtszámmal síelt be a legjobb húsz közé. Mégsem ő jutott tovább a legmagasabb rajtszámmal, még két későbbi induló is kvalifikálta magát: Joaquim Salarich (53-assal 25.) ismét bejutott a második futamba, míg a japán Koyama Yohei (21.) karrierje során másodszor jutott második futamba. Az 54-essel síző japán viszont első pontjait üldözi még mindig. Rajtuk kívül kiharcolta a második futamot Lucas Bråthen (22.), a brit Laurie Taylor (24.), és Kamen Zlatkov (30.) is, így két bolgár síző is a legjobb harmincban végzett!

A rajtlistán megtalálhattuk 69-essel Szőllős Barnabást (49.) is! Az izraeli színekben induló magyar síző a hétvégi VK- debütálás után szlalomban is kipróbálta magát. Barna első szektora igen figyelemreméltó volt, mindössze 42 századdal maradt le Noёltől. Szintén jól síelte az utolsó szektort, összességében pedig mindössze 3,47-es lemaradással ért célba, másfél másodperccel elmaradva a továbbjutó időtől. Megelőzött három sízőt is, míg a többszörös pontszerző Anton Tremmel és Noёl von Grünigen nem sokkal előzték csak meg. Gratulálunk ezúton is!

Futama itt tekinthető meg.

A második futam pályáját svájci edző tűzte. Kamen Zlatkov (19.) a biztos pontszerzést tartotta szem előtt, viszonylag messziről kerülgette a kapukat. Ennek ellenkezőjét láthattuk Loïc Meillard-tól (6.), aki ugyan a cél előtt hibázott egy kisebbet, de mindent egy lapra feltéve száguldott végig a pályán. Nem volt kérdés, nagyot léphet előre az amúgy igen sűrű mezőnyben. Két horvát következett, közülük előbb Matej Vidović (26.) egy túlontúl biztonsági menetet síelt, míg Filip Zubčić (16.) támadóan síelt, de utóbbinál ez egy nagy hibát is eredményezett. Viszont a meredeksíelt dobálós technikája igen látványos volt. Armand Marchant (14.) és Joaquim Salarich (15.) jó íveken síelve, de közel sem olyan gyorsan, mint Meillard, teljesítették a pályát. Laurie Taylor (25.) sem volt még sokszor pontszerző, ennek ellenére igen bevállalós volt, de emiatt rendre nagyokat hibázott.

Aleksander Khoroshilov (23.) a második futamban sem barátkozott újra össze a pályával, folyamatosan távolodott Meillardtól, csak nem abban az irányban, mint szeretett volna. Lucas Bråthen (20.) a meredeken használt sok élt, szinte teljes hátrányát ott szedte össze. Koyama Yohei (8.) másodszor is remek meredeket síelt, de az utolsó, lapos szektor még jobban síelte, így kis híjén visszafordította teljes megszerzett hátrányát! Végül befért a legjobb tízbe is, amire japánként legutóbb Yuasa Naoki volt képes, 2017 januárjában, Schladmingban. Michael Matt (20.) tanácstalanul tárta szét karjait az eredményjelzőre pillantva. Nem kizárt, az olimpiai- és világbajnoki érmes osztrák hamarosan a 15-ből is kiszorul a világranglistán.

forrás:laola1.at

Dominik Raschner (22.) egy rajt utáni hibával egyből elvesztette 4 tizedes előnyét, a pálya aljára pedig nagyon alacsony tempót tudott továbbvinni. Ugyan Erik Read (13.) is sokat vesztett a pálya végén, neki a felsőbb szakaszok jobban sikerültek, így a pillanatnyi dobogó legalsó fokára még felfért. A hazai közönség hangja egyből megjött, mivel három olasz is következett zsinórban. Giuliano Razzoli (7.) remekül síelt, és bár a pálya végén hozni tudott Meillard-on, végül hat századdal kikapott a svájcitól. Simon Maurberger (10.) is nagyon gyors volt a pálya aljában, de a meredeken túlságosan visszafogta léceit, így Koyamát sem tudta megelőzni – aki még mindig a harmadik helyen állt.

A sorban harmadik olasz érkezésével meg kellett várni a menetrend szerinti reklámszünetet, és az ezzel együtt járó pályakarbantartást. Tommaso Sala (12.) hozott előnye még mindig nem érte el a fél másodpercet sem, ráadásul az olasz a frissebb pálya nyújtotta előnyt sem tudta kihasználni, így Maurberger mögé szorult. Fabio Gstrein (24.) egy hibával indított, amiben teljes előnye ottmaradt, és onnan folyamatosak voltak az újabb rontások, visszazuhant a rangsor alsó soraiba. Ramon Zenhäusern (18.) a meredekre fordulva távolra repült az ideális nyomtól, így a kétméteres svájci újabb gyenge eredménnyel zárta az estét.

forrás: blick.ch

Victor Muffat-Jeandet (9.) a záró szakaszon érezte, ha elengedi léceit, még visszafordíthatja az órát zöldre, de jött egy kisebb hiba, és a nagy mentés miatt végül a pillanatnyi dobogóra sem fért oda. Johannes Strolz hatalmas lehetőséget kapott, de a negyedik kapura rálépett. Ez azt is jelentette, hogy az osztrák sízők a valaha volt egyik legrosszabb VK-szlalomjukat zárták: a legjobbjuk, Matt is csak 20. helyen zárt. Tizennyolc sízőn keresztül tartott ki Meillard vezetése, őt Timon Haugan (5.) váltotta a szponzorszékben. A norvég a pálya alján fordította vissza a versenyt a maga javára. Albert Popov (11.) a pálya első felében sokat vesztett, de meredeke megmutatta, Hauganon sokat lehet ott fogni. Ez azonban a bolgárnak így sem volt elég ahhoz, hogy átvegye a vezetést.

Luca Aerni (17.) négy éve itt szerezte egyetlen dobogóját, most viszont nem tudott kétszer egymás után jól síelni, rendkívül sokat kapott a meredeken. Henrik Kristoffersen hatalmas elánnal síelt, nem védett semmit. Ez lett részben a veszte, a meredekre fordító balos kapura rálépett. Alex Vinatzer (4.) is hibázott egy kisebbet a meredek tetején, de ezt bőven kompenzálta gyorsasága. A hazaiak nagy örömére hattizedes előnnyel vette át a vezetést. Alexis Pinturault (2.) hasonlóan jól síelt, mint Vinatzer, viszont a letörésnél nála nem volt hiba, és a pálya végére is valamivel nagyobb lendületet vitt tovább, amivel rögtön váltotta is az olaszt az élen.

Dave Ryding újabb dobogó kapujában állt, de nagyon hamar kapura lépett. Kristoffer Jakobsen (3.) zaklatottan kezdett, de a meredekre kiválóan összeszedte magát. A pálya végéig pedig még tovább faragott addig megszerzett hátrányából, de egy század így is Pinturaultnak kedvezett. Sebastian Foss-Solevåg (1.) a meredeken síelte ki azt az előnyt, amivel végül át tudta venni a vezetést.

A letörés előtt lassult le kissé, de onnantól remekelt a világbajnok. Clément Noёl újabb másodperces győzelem felé száguldott. Kérdést sem akart hagyni, ki a legjobb, de az utolsó kapu előtt hibázott, és a stangli rossz oldalán, a hóban csúszva ért célba.

forrás: derstandard.at

A regnáló világbajnok Sebastian Foss-Solevåg még mindig csak ötödik VK-dobogójánál jár, míg győzelmek tekintetében ez a második, a tavalyi flachaui sikert követően. A norvég most először zárt dobogón egynél többször ugyanazon a helyszínen – tavaly ugyanitt második volt Kristoffersen mögött. Alexis Pinturault 73 dobogó helyezést jegyez már, ebből műlesiklásban a mai volt a 12. alkalom. Idei második dobogóját szerezte, legutóbb Val d’Isèreben volt második, óriásban. Kristoffer Jakobsen másfél héten belül megszerezte karrierje második dobogós helyezését is. A franciaországi második helye után ezúttal harmadik helynek örülhetett.

A szakági pontversenyben Foss-Solevåg és Jakobsen pontazonossággal vezetnek, Noёl előtt. Összetettben Pinturault ugyan feljött a negyedik helyre, de hátránya még mindig több mint 300 pont Odermatt mögött. A francia be is jelentette már, hogy nem célja idén megvédeni összetett elsőségét, így a bormiói szuper-G-ken sem fog rajthoz állni.

Az alpesi sízők a karácsonyi hétvégén pihennek, legközelebb Bormióban versenyeznek majd, három napon keresztül. Az első versenyt kedden rendezik, lesiklást.

Borítókép forrása: reuters.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s